SKŁADNIKI
2 średnie cukinie
1 cebula
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka czerwonej fasoli
2-3 pomidory obrane ze skórki (lub pomidory z puszki)
sól
pieprz
zioła prowansalskie, tymianek
2 ząbki czosnku
1/Cukinie umyć i pokroić w plastry, oprószyć solą i ostawić na ok 15 min
by puściła soki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie
oleju. Do zeszklonej cebuli dodać odcedzoną cukinię, zioła, przeciśnięty
przez praskę czosnek i przyprawy. Chwilę poddusić. Dodać pomidory i
dusić wszystko do miękkości. Pod koniec dodać fasolę i tuńczyka.
Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące.
Po wierzchu można posypać startym żółtym serem. Potrawka pasuje do pieczywa, ryżu, kasz i makaronów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.