czwartek, 5 września 2013

POTRAWKA Z CUKINII, TUŃCZYKA, FASOLI I POMIDORÓW

SKŁADNIKI
2 średnie cukinie
1 cebula
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka czerwonej fasoli
2-3 pomidory obrane ze skórki (lub pomidory z puszki)
sól
pieprz
zioła prowansalskie, tymianek
2 ząbki czosnku


1/Cukinie umyć i pokroić w plastry, oprószyć solą i ostawić na ok 15 min by puściła soki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Do zeszklonej cebuli dodać odcedzoną cukinię, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Chwilę poddusić. Dodać pomidory i dusić wszystko do miękkości. Pod koniec dodać fasolę i tuńczyka. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące.

Po wierzchu można posypać startym żółtym serem. Potrawka pasuje do pieczywa, ryżu, kasz i makaronów. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.