Każdego roku robię sobie kilka słoiczków marynowanych buraczków. Każdy kto lubi buraczki, pokochałby i te klik a dziś zapraszam na przepyszną sałatkę z udziałem właśnie tych buraczków. Sałatka idealnie komponuje ze sobą smaki oliwek, kapar, cebuli, fasoli, żurawiny i sosu miodowo - musztardowego.
SKŁADNIKI
3-4 duże buraczki marynowane (pokrojone)
pół cebuli
1 puszka czerwonej fasoli
10 czarnych oliwek
2 łyżeczki kapar
1 łyżka suszonej żurawiny
majeranek lub oregano do smaku i dekoracji
sól
pieprz
DRESSING
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy miodowej
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
pół cebuli
1 puszka czerwonej fasoli
10 czarnych oliwek
2 łyżeczki kapar
1 łyżka suszonej żurawiny
majeranek lub oregano do smaku i dekoracji
sól
pieprz
DRESSING
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy miodowej
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
1/Buraczki pokroić na dowolne kawałki. (przepis poniżej) cebulę obrać,
przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Fasolę odcedzić na sicie
i opłukać pod bieżącą wodą z nalotu. Oliwki przekroić na pół.
2/W małym słoiku wymieszać wszystkie składniki na sos, porządnie
potrząsając. W salaterce połączyć wszystkie składniki sałatki, na koniec
polać gotowym sosem i doprawić przyprawami. Sałatka wyśmienicie smakuję
z grzankami lub tostami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.