czwartek, 19 lipca 2012

BURACZKI MARYNOWANE Z CZOSNKIEM

Mamy sezon już na świeże buraczki, warto więc je wykorzystać i zamknąć w słoiczkach.Takie marynowane buraczki świetnie nadają się do różnych sałatek, zwłaszcza śledziowych a na święta są jak znalazł. Może je również podać do obiadu z majonezem lub oliwą. Jak ktoś lubi buraki, to polecam bardzo zrobić je wg tego przepisu, przydadzą się na pewno. Ja robię je każdego lata odkąd tylko wypróbowałam.

 
SKŁADNIKI
2 kg buraczków
kilka ząbków czosnku
ziele angielskie

ZALEWA

4 szklanki wody
łyżka soli
szklanka cukru
3/4 szklanki octu

1/Buraki umyć i ugotować w łupinach do miękkości. Odcedzić, wystudzić i obrać.

2/Pokroić w dowolny kształt (plastry, kostkę, ćwiartki). Wkładamy do słoików, dodać po 2 kuliki ziela na każdy słoiczek i 3 kawałki czosnku pokrojonego w plastry.
3/Zalewę zagotować i zalać buraki. Zamknąć słoiki i pasteryzować ok 15 min.


Smacznego!:)

2 komentarze:

  1. Ja nie robię przetworów z buraczków. Przechowujemy je w chłodnej piwnicy razem z marchewką i pietruszką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Buraczki są pyszne warto je zrobic moja rodzina je uwielbia:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.