Mamy sezon już na świeże buraczki, warto więc je wykorzystać i zamknąć w słoiczkach.Takie marynowane buraczki świetnie nadają się do różnych sałatek, zwłaszcza śledziowych a na święta są jak znalazł. Może je również podać do obiadu z majonezem lub oliwą. Jak ktoś lubi buraki, to polecam bardzo zrobić je wg tego przepisu, przydadzą się na pewno. Ja robię je każdego lata odkąd tylko wypróbowałam.
SKŁADNIKI2 kg buraczków
kilka ząbków czosnku
ziele angielskie
ZALEWA
4 szklanki wody
łyżka soli
szklanka cukru
3/4 szklanki octu
1/Buraki umyć i ugotować w łupinach do miękkości. Odcedzić, wystudzić i obrać.
2/Pokroić w dowolny kształt (plastry, kostkę, ćwiartki). Wkładamy do słoików, dodać po 2 kuliki ziela na każdy słoiczek i 3 kawałki czosnku pokrojonego w plastry.
Smacznego!:)
Ja nie robię przetworów z buraczków. Przechowujemy je w chłodnej piwnicy razem z marchewką i pietruszką.
OdpowiedzUsuńBuraczki są pyszne warto je zrobic moja rodzina je uwielbia:)
OdpowiedzUsuń