Idealne i proste rozwiązanie na letni obiad (oczywiście pod warunkiem, że lubicie bakłażany), bo ja bardzo :)
SKŁADNIKI
dla 3-4 osób
3 bakłażany średniej wielkości
1 por-biała część
200 g pieczarek
150 g ryżu (1,5 woreczka)
sól
pieprz
kostka grzybowa
łyżka ziół prowansalskich
3-4 łyżki oliwy
3 bakłażany średniej wielkości
1 por-biała część
200 g pieczarek
150 g ryżu (1,5 woreczka)
sól
pieprz
kostka grzybowa
łyżka ziół prowansalskich
3-4 łyżki oliwy
1/ Ryż ugotować do miękkości. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i
łyżeczką wydrążyć środki, których nie wyrzucamy. Wydrążone bakłażany
oprószyć solą. I odczekać aż puszczą sok.
2/ Pora pokroić w pół talarki a pieczarki posiekać. Podsmażyć razem z porem
na odrobinie oliwy i połową kostki grzybowej, doprawić solą, pieprzem,
ziołami. Następnie dodać pokrojone środki bakłażanów. Smażyć do
odparowania wody, na koniec dodać ryż.3/ Gotowym farszem napełniać bakłażany i piec ok 20-30 min w temperaturze ok 200 stopni. Doskonale smakują polane sosem grzybowym.
Smacznego!:)
Zazwyczaj robię wersję faszerowanych bakłażanów z mięsem lub dużą ilością sera, taka lżejsza pewnie też by mi podpasowała, jestem bardzo ciekawa jej smaku. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuń