Bardzo lekki i pyszny torcik z masą śmietanowo - serowa i brzoskwiniami. Ja z lenistwa użyłam brzoskwiń z puszki, ale myślę, że świeże i dojrzałe brzoskwinie byłby lepsze, bo torcik pięknie pachniał by sadem brzoskwiniowym. Taki torcik to dobre rozwiązanie na przyjęcie gości w letnie popołudnie :)
SKŁADNIKI
BISZKOPT
1 szklanka mąki pszennej
1szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek w temperaturze pokojowej
MASA SEROWA
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30 %
1/4 szklanki cukru pudru
DODATKOWO
brzoskwinie z puszki lub świeże
wiórka kokosowe
herbatka do nasączania
1 szklanka mąki pszennej
1szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek w temperaturze pokojowej
MASA SEROWA
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30 %
1/4 szklanki cukru pudru
DODATKOWO
brzoskwinie z puszki lub świeże
wiórka kokosowe
herbatka do nasączania
1/ Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajka ubić z cukrem na biały puch, a
następnie dodać proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Dokładnie
wymieszać i przelać do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia
lub folią aluminiową. Piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni.
Wystudzić i pokroić na 3 części.
2/ Brzoskwinie pokroić w plasterki. Jeżeli są świeże to najpierw obrać i
wypestkować. Śmietankę ubić na sztywno a następnie dodać cukier puder.
Ciągle ubijając dodać stopniowo serki mascarpone.3/ Pierwszą część biszkoptu nasączyć herbatką a następnie wyłożyć trochę masy i poukładać na niej plasterki brzoskwiń i znów trochę masy. Drugi placek robimy tak samo przykrywając go trzecim. Na wierch trzeciego rozsmarować resztę kremu wraz z bokami. Ułożyć brzoskwinie i posypać wiórkami kokosowymi (wiórka można uprażyć na suchej patelni) Gotowy torcik schłodzić i przechowywać w lodówce.
Smacznego!:)
Zapamiętuję sobie masę serową, bo akurat czegoś takiego teraz szukałam :) a torty z brzoskwiniami uwielbiam!
OdpowiedzUsuńDo masy można dodać aromat śmietankowy i śmietan-fix, ale ja akurat się wstrzymałam, bo torcik i tak długo nie postoi, bo bardzo szybko zostaje zawsze zjedzony :)
UsuńPozdrawiam.
Wygląda obłędnie, zjadłabym cały :)
OdpowiedzUsuńWitaj, a mogłabyś powiedzieć, jakiej średnicy była tortownica?
OdpowiedzUsuńA już widzę :)
OdpowiedzUsuńKto pyta, nie błądzi :) staram się zawsze podawać średnicę tortownicy, bo to ma WIELKIE ZNACZENIE przy ciastach :) Ale myślałam, że zapomniałam, a skoro jest, to git :)
UsuńTak, ja dysponuję małą tortownicą i ten przepis zamierzam wykorzystać po raz drugi:) Dziękuję, masa z mascarpone pyszna!
OdpowiedzUsuń