niedziela, 28 lipca 2013

TARTA FRANCUSKA Z KURKAMI, CUKINIĄ I RICOTTĄ

opakowanie ciasta francuskiego
200 g kurek
1 mala cukinia
250 g serka ricotta
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
1 łyżka masła
1 mała cebula

1/ Ciasto rozłożyć na blasze formując brzegi (złożyć każdy na da razy) i docisnąć widelcem. Posmarować białkiem. Kurki oczyścić, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć z grzybami na łyżce masła.

2/Cukinie pokroić w talarki i oprószyć solą w celu puszczenia soków. Odstawić na 15 min, a następnie spłukać nadmiar soli. Ser wymieszać z żółtkiem i przyprawami. Na ciasto rozłożyć masę serową, plasterki cukinii a na wierzch kurki. Piec ok 15-20 min w temperaturze 180 stopni. 




1 komentarz:

  1. Pyszna... kurki uwielbiam w każdej postaci ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.