niedziela, 28 lipca 2013

CUKINIA W ZALEWIE OCTOWEJ

No i przyszła zmora na wszelkie przetwory.Dziś proponuję wam przepis na cukinię w delikatnej zalewie octowej. Można ją później wykorzystać do sałatek, jak i dodatek do obiadów.
SKŁADNIKI
ok 2 kg pokrojonej w kostkę cukinii
po 3 plastry marchewki na każdy słoik
ziele angielskie
po 2 plastry cebuli na słoik
gorczyca
baldachimy kopru
liść laurowy

 

ZALEWA
5 szklanek wody
łyka soli
pół szklanki octu 10%
1 szklanka cukru

1/ Cukinie pokroić w kostkę lub wąskie paski. Do każdego słoika na dno wrzucić po 2-3 plastry marchwi, plaster cebuli, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, kawałek kwiatu kopru i kilka kulek gorczycy. Następnie układać cukinie i na wierzch również dać plaster cebuli i marchewki.
3/ Składniki na zalewę zagotować i nalewać do słoików. Szczelnie zakręcić i sprawdzić czy się nie leją. Zakręcone słoiki pasteryzować do momentu zmiany koloru cukinii. Gotowe słoiczki studzić na ścierce odwrócone dnem do góry. 
 



3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.