No i przyszła zmora na wszelkie przetwory.Dziś proponuję wam przepis na cukinię w delikatnej zalewie octowej. Można ją później wykorzystać do sałatek, jak i dodatek do obiadów.
SKŁADNIKI
ok 2 kg pokrojonej w kostkę cukinii
po 3 plastry marchewki na każdy słoik
ziele angielskie
po 2 plastry cebuli na słoik
gorczyca
baldachimy kopru
liść laurowy
ZALEWA
5 szklanek wody
łyka soli
pół szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
po 3 plastry marchewki na każdy słoik
ziele angielskie
po 2 plastry cebuli na słoik
gorczyca
baldachimy kopru
liść laurowy
ZALEWA
5 szklanek wody
łyka soli
pół szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
1/ Cukinie pokroić w kostkę lub wąskie paski. Do każdego słoika na dno
wrzucić po 2-3 plastry marchwi, plaster cebuli, liść laurowy, 2 kulki
ziela angielskiego, kawałek kwiatu kopru i kilka kulek gorczycy.
Następnie układać cukinie i na wierzch również dać plaster cebuli i
marchewki.
3/ Składniki na zalewę zagotować i nalewać do słoików. Szczelnie zakręcić i
sprawdzić czy się nie leją. Zakręcone słoiki pasteryzować do momentu
zmiany koloru cukinii. Gotowe słoiczki studzić na ścierce odwrócone dnem
do góry.
Spróbuję to wykonać :)
OdpowiedzUsuńwypróbuję, wygląda nieźle :)
OdpowiedzUsuńsprobowalam i " niebo w gebie " Jest pyszna, dziekuje za przepis i goraco pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń