poniedziałek, 29 lipca 2013

PIECZONY KURCZAK W ŚWIEZYCH ZIOŁACH

Wyjątkowo soczysty i aromatyczny. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami, ale u mnie akurat były gotowane młode ziemniaki,więc też było pysznie.
SKŁADNIKI
1świeży kurczak
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz
kilka gałązek świeżych ziół (u mnie rozmaryn, tymianek,cząber i szałwia)
kilka ząbków czosnku
1/4 szklanki wody
4 łyżki oleju

1/Kurczaka opłukać, osuszyć i natrzeć porządnie przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki. Przed pieczeniem kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i obłożyć go świeżymi ziołami i ząbkami czosnku, kilka gałązek ziół i ząbków czosnku włożyć również do środka.
2/ Całość skropić olejem i podlać wodą. Piec ok 1-1,2 godziny w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia można uchylić wieko, aby woda wyparowała. 
Smacznego! :)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.