piątek, 12 lipca 2013

LASAGNE BOLOGNESE

SKŁADNIKI
kilka płatów makaronu lasagne
0,5 kg mielonej łopatki
puszka krojonych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego (można pominąć)
sól
pieprz świeżo mielony
łyżeczka suszonej bazylii
100 g tartego sera żółtego

SOS BESZAMELOWY
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
250ml mleka


1/Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć cebulę, dodać czosnek i mięso. Smażyć przez ok 15 min. Dodać pomidory z puszki, zioła, przyprawy i wino. Smażyć do odparowania wody. Płaty makaronu wrzucić na dużą ilość lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy i gotować ok 2 min. Przelać zimną wodą i rozłożyć na talerzu by się nie skleiły. 
2/SOS- masło roztopić, dodać mąkę, wymieszać. Wlewać małym strumieniem mleko by nie było grudek i zagotować. Naczynie do zapiekania nasmarować margaryną lub olejem, wyłożyć dno makaronem. Na warstwę makaronu wyłożyć 1 część mięsa i polać beszamelem. Następnie ponownie wyłożyć warstwę makaronu, mięso i sos. Całość posypać startym serem. Piec ok 20 min w temp. 180 stopni aż ser się zapiecze. 
Smacznego!:)






1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.