SKŁADNIKI
kilka płatów makaronu lasagne
0,5 kg mielonej łopatki
puszka krojonych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego (można pominąć)
sól
pieprz świeżo mielony
łyżeczka suszonej bazylii
100 g tartego sera żółtego
SOS BESZAMELOWY
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
250ml mleka
1/Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć cebulę, dodać
czosnek i mięso. Smażyć przez ok 15 min. Dodać pomidory z puszki, zioła,
przyprawy i wino. Smażyć do odparowania wody. Płaty makaronu wrzucić na
dużą ilość lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy i gotować ok 2 min.
Przelać zimną wodą i rozłożyć na talerzu by się nie skleiły.
2/SOS- masło roztopić, dodać mąkę, wymieszać. Wlewać małym strumieniem
mleko by nie było grudek i zagotować. Naczynie do zapiekania nasmarować
margaryną lub olejem, wyłożyć dno makaronem. Na warstwę makaronu wyłożyć
1 część mięsa i polać beszamelem. Następnie ponownie wyłożyć warstwę
makaronu, mięso i sos. Całość posypać startym serem. Piec ok 20 min w
temp. 180 stopni aż ser się zapiecze.
Smacznego!:)
Mniam :) Piękne wygląda
OdpowiedzUsuń