Smak dzieciństwa w każdym kęsie :) drożdżówki są nie za słodkie i nie są mało słodkie. Doskonałe na śniadanie czy podwieczorek. Łatwe do wykonania i niezwykle pyszne. Do zrobienia drożdżówek można użyć sera gotowego z wiaderka jak i w kostkach. Aczkolwiek polecam bardziej ten w kostkach lub na wagę, wtedy nie musi tężeć po upieczeniu, bo jednak ten z wiaderek jest rzadki i nigdy sobie równy. Ja swoje drożdżówki dodatkowo posmarowałam lukrem o smaku cytrynowym, który zrobiłam z cukru pudru i soku wyciśniętego ze świeżej cytryny.
SKŁADNIKI
600g mąki
250 ml letniego mleka
2 jajka
40 g cukru
20 g drożdży
75 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
MASA SEROWA
0,5 kg mielonego sera
1 budyń waniliowy (40g)
1 żółtko
1-2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej)
1 łyżeczka przyprawy do serników Kamis
1 cukier waniliowy
+ białko do posmarowania drożdżówek
250 ml letniego mleka
2 jajka
40 g cukru
20 g drożdży
75 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
MASA SEROWA
0,5 kg mielonego sera
1 budyń waniliowy (40g)
1 żółtko
1-2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej)
1 łyżeczka przyprawy do serników Kamis
1 cukier waniliowy
+ białko do posmarowania drożdżówek
1/Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, dobrze
rozetrzeć. Dodać 100 ml letniego mleka i dobrze wymieszać. Przykryć i
odstawić na ok 10-15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę
składników połączyć w dużej misce i dodać zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto
(gdy będzie zbyt rzadkie, dodać troszkę mąki) Wyrobione ciasto odstawić
pod przykryciem na ok 1 godziny do wyrośnięcia. Ciasto bardzo łatwo i ładnie się wyrabia.
2/ Ser zmielić w maszynce dwa razy lub dwukrotnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Masło utrzeć z cukrem waniliowym , dodać żółtko i stopniowo
dodawać zmielony ser oraz zwykły cukier. Na koniec wsypać budyń w
proszku oraz przyprawę do sernika. Wymieszać.
3/ Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na równe części (u mnie
12) Najlepiej zrobić to formując wałek i pociąć na 10-12 jednakowych
części (jak wielkie kopytka) Każdą cześć ciasta uformować w placek i
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Ponownie odstawić na kilka minut, po czym dnem szklanki wyciskać na
środku każdego placka wgłębienie.
4/ Przed pieczeniem każdą drożdżówkę po brzegach posmarować białkiem i na
środek każdej sztuki kłaść łyżką masę serową. Gotowe drożdżówki wstawić
do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec na złoty kolor ok 20-30
min (zależy od piekarnika) Po upieczeniu studzić na kratce, by ser lekko
stężał. Dodatkowo drożdżówki można udekorować lukrem.Smacznego!:)
Zrobione wyszło mi 15sztuk, najlepsze ciasto ever, idealnie się wyrabiało moje są z budyniem czekoladowym i ze śliwkami i cynamonem ❤️🍫🍓❤️
OdpowiedzUsuń