niedziela, 28 lipca 2013

DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z SEREM

Smak dzieciństwa w każdym kęsie :) drożdżówki są nie za słodkie i nie są mało słodkie. Doskonałe na śniadanie czy podwieczorek. Łatwe do wykonania i niezwykle pyszne. Do zrobienia drożdżówek można użyć sera gotowego z wiaderka jak i w kostkach. Aczkolwiek polecam bardziej ten w kostkach lub na wagę, wtedy nie musi tężeć po upieczeniu, bo jednak ten z wiaderek jest rzadki i nigdy sobie równy. Ja swoje drożdżówki dodatkowo posmarowałam lukrem o smaku cytrynowym, który zrobiłam z cukru pudru i soku wyciśniętego ze świeżej cytryny.
 
SKŁADNIKI
600g mąki
250 ml letniego mleka
2 jajka
40 g cukru
20 g drożdży
75 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny

 

MASA SEROWA
0,5 kg mielonego sera
1 budyń waniliowy (40g)
1 żółtko
1-2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej)

1 łyżeczka przyprawy do serników Kamis
1 cukier waniliowy

+ białko do posmarowania drożdżówek

1/Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, dobrze rozetrzeć. Dodać 100 ml letniego mleka i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na ok 10-15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę składników połączyć w dużej misce i dodać zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto (gdy będzie zbyt rzadkie, dodać troszkę mąki) Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok 1 godziny do wyrośnięcia. Ciasto bardzo łatwo i ładnie się wyrabia.

2/ Ser zmielić w maszynce dwa razy lub dwukrotnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Masło utrzeć z cukrem waniliowym , dodać żółtko i stopniowo dodawać zmielony ser oraz zwykły cukier. Na koniec wsypać budyń w proszku oraz przyprawę do sernika. Wymieszać.
3/ Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na równe części (u mnie 12) Najlepiej zrobić to formując wałek i pociąć na 10-12 jednakowych części (jak wielkie kopytka) Każdą cześć ciasta uformować w placek i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Ponownie odstawić na kilka minut, po czym dnem szklanki wyciskać na środku każdego placka wgłębienie.
4/ Przed pieczeniem każdą drożdżówkę po brzegach posmarować białkiem i na środek każdej sztuki kłaść łyżką masę serową. Gotowe drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec na złoty kolor ok 20-30 min (zależy od piekarnika) Po upieczeniu studzić na kratce, by ser lekko stężał. Dodatkowo drożdżówki można udekorować lukrem.


Smacznego!:)

1 komentarz:

  1. Zrobione wyszło mi 15sztuk, najlepsze ciasto ever, idealnie się wyrabiało moje są z budyniem czekoladowym i ze śliwkami i cynamonem ❤️🍫🍓❤️

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.