Przepis podpatrzyłam tu klik i taką fetę robiłam pierwszy raz. Smak rewelacja. Będę częściej sobie robiła taką przekąskę z różnymi ziołami i dodatkami. Ser jest bardzo aromatyczny, idealny do sałatek jak i samodzielnego spożycia z pieczywem. Polecam.
SKŁADNIKI
na 2 słoiczki 250ml
200 g sera bałkańskiego (np Pilos)
kilka suszonych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
3-4 czarne oliwki
kolorowy pieprz ziarnisty
2 łyżki suszonych ziół (np. bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, cząber)
listki świeżych ziół
3/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
strączek suszonej papryczki chilli
200 g sera bałkańskiego (np Pilos)
kilka suszonych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
3-4 czarne oliwki
kolorowy pieprz ziarnisty
2 łyżki suszonych ziół (np. bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, cząber)
listki świeżych ziół
3/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
strączek suszonej papryczki chilli
1/ Ser pokroić w kostkę i obtoczyć każdą z osobna w suszonych ziołach. Olej
zagotować i podsmażyć na nim obrany i posiekany czosnek o raz
papryczkę, wystudzić. Pomidory pokroić w paseczki, oliwki w plasterki.
Na dno słoiczków ułożyć warstwę z pomidorów, oliwek i świeżych ziół,
wrzucić kilka kulek pieprzu i ułożyć warstwę sera.
2/ Polać olejem i powtórzyć czynność do skończenia się składników. Słoiczki
uzupełnić olejem, tak by wszystkie warstwy były zanurzone a następnie
zamknąć i ostawić na min 24 godziny. Tak przygotowane słoiczki mogą stać
do dwóch tygodni. Ja przechowuje je w lodówce. Smacznego!:)
Faktycznie kapitalny pomysl! Pewnie dlugo by nie polezala w tej marynacie ;)
OdpowiedzUsuńŚlicznie to wygląda i musi być pyszne :) Super :)
OdpowiedzUsuńWprost genialne! Muszę wypróbować bo wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń