niedziela, 2 czerwca 2013

PLACEK DROŻDŻOWY Z JEŻYNAMI I KRUSZONKĄ

Ostatnio ciasta drożdżowe są u mnie królem w kuchni. Każdy je uwielbia i są łatwe do zrobienia. Robiąc porządki w zamrażarce i szykując ją do nowego sezonu, znalazłam jeszcze pojemnik jeżyn, które zamroziłam w tamtym roku. Pomyślałam ,że do drożdżowego ciasta jak znalazł i od razu wzięłam się za pieczenie :) mam jeszcze kilka pojemników malin i jagód czarnych, ale może pomyślę o drożdżówkach lub pierogach na następny raz :)
SKŁADNIKI
750 g mąki pszennej
150 g cukru
cukier waniliowy
3 jajka
4 żółtka
60 g świeżych drożdży
400 ml mleka
200 g margaryny (płynnej i ostudzonej)
szczypta soli

KRUSZONKA
100 g mąki (+-)
50 g zimnego masła
50 g cukru + - cukier waniliowy

DODATKOWO
ok 0,5 kg jeżyn (ja użyłam mrożonych, bo miałam z ubiegłego roku)

1/ Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 3 łyżki mąki, łyżkę cukru, szczyptę soli i 100 ml letniego mleka. Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do większej misy, dodać zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka z cukrem, pozostałe letnie mleko, cukier waniliowy i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę.

2/ Wyrobić ciasto, składniki muszą dobrze się połączyć (ciasto jest rzadkawe jak na babkę) Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie prostokątna, duża blacha)ok 28x40 cm. Na wierzch ciasta ułożyć owoce.

3/ Składniki na kruszonkę rozcierać w dłoniach tak, by powstał proch. Gotową kruszonkę rozprowadzić na owocach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190stopni i piec ok 30-40 min do tzw suchego patyczka.


3 komentarze:

  1. U mnie tez drożdżowe najczęściej ,ale pysznie wygląda twoje ciasto,matko,mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) a jeżeli chodzi o drożdżowe ciasta, to są najlepsze, bo dość długo utrzymują świeżość, nie muszą być chłodzone i pasują do herbatki o każdej porze dnia :)

      Usuń
  2. Pychotka:)polecam żurawinę z jabłkiem i wiele innych konfitur dostępnych na www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.