Cudowne ciacho, wspaniałe połączenie smaków winnych jabłek i kremu cappuccino o delikatnym posmaku kawy i czekolady.Miałam trochę strach w oczach jak patrzyłam na te jabłka, które tężały parę godzin, ale udało się, one widocznie tak długo tężeją. W desperacji, jak tylko przestygła galaretka to od razu włożyłam garnek do lodówki i podkręciłam temperaturę na niższą, ale mimo wszystko długo tężały, pewnie ze względu na dużą zawartość owoców w postaci krojonych jabłuszek :) a i zapomniałam o ważnej i istotnej sprawie - nasączyć biszkopt :( nie był zły, ale jednak wolę nasączone biszkopty, a ten nie był aż taki suchy ,ale w niektórych kawałkach odklejał się od masy jabłkowej :(
SKŁADNIKI
BISZKOPT
5 jajek (w temperaturze pokojowej)
szklanka cukru
szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA
słoik prażonych jabłek (1 litr)
2 galaretki cytrynowe lub agrestowe i 1,5 szklanki wody
PIANKA CAPPUCCINO
600 ml śmietanki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
100 g cappuccino czekoladowego
50 g mlecznej czekolady potartej na tarce
6 łyżek żelatyny + ok 1/4 szklanki wody
dodatkowo
tarta czekolada deserowa do posypania
1/ Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować tak długo aż powstanie biały puch. Do masy dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Biszkoptową masę wylać do prostokątnej blachy (np28x40) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 min. Po upieczeniu wystudzić. (Pamiętać o tym by przed nałożeniem masy jabłkowej, biszkopt trochę nasączyć, nawet zwykła herbatką.)
2/ Do garnka wlać wodę, ale mniej niż podane jest na opakowaniu galaretek, czyli ogółem na 2 galaretki dać 1,5 szklanki wody. Wodę zagotować, wyłączyć płomień i wsypać galaretki, gdy przestygną, dodać jabłka ze słoika i wymieszać. Dla przyśpieszenia tężenia, garnek można wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć, nałożyć ją na nasączony biszkopt. Wstawić do lodówki.
3/ Gdy masa jabłkowa stężeje (co cały jej proces trwa kilka godzin) ubić w
wysokim naczyniu schłodzoną śmietankę. Do ubitej śmietany dodawać
stopniowo cappuccino w proszku, cukier puder. Wymieszać. Na koniec dodać
tartą czekoladę mleczną i malutkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę.
ROZPUSZCZANIE ŻELATYNY - 6 łyżek żelatyny zalać zimną wodą, tak by ją
zakryła. Gdy napęcznieje, podgrzać i rozpuścić, wystudzoną żelatynę, ale
nie gęstą, wlewać do masy piankowej. BISZKOPT
5 jajek (w temperaturze pokojowej)
szklanka cukru
szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA
słoik prażonych jabłek (1 litr)
2 galaretki cytrynowe lub agrestowe i 1,5 szklanki wody
PIANKA CAPPUCCINO
600 ml śmietanki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
100 g cappuccino czekoladowego
50 g mlecznej czekolady potartej na tarce
6 łyżek żelatyny + ok 1/4 szklanki wody
dodatkowo
tarta czekolada deserowa do posypania
1/ Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować tak długo aż powstanie biały puch. Do masy dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Biszkoptową masę wylać do prostokątnej blachy (np28x40) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 min. Po upieczeniu wystudzić. (Pamiętać o tym by przed nałożeniem masy jabłkowej, biszkopt trochę nasączyć, nawet zwykła herbatką.)
2/ Do garnka wlać wodę, ale mniej niż podane jest na opakowaniu galaretek, czyli ogółem na 2 galaretki dać 1,5 szklanki wody. Wodę zagotować, wyłączyć płomień i wsypać galaretki, gdy przestygną, dodać jabłka ze słoika i wymieszać. Dla przyśpieszenia tężenia, garnek można wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie gęstnieć, nałożyć ją na nasączony biszkopt. Wstawić do lodówki.
Gotową masę wyłożyć szybko na wierzch jabłkowy, wyrównać, posypać tartą czekoladą deserową. Wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin. Przed podaniem można udekorować świeżymi listkami melisy.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z tą pianką :)
OdpowiedzUsuńWitam :) Nominowałam Cię do nagrody http://malpandom.blogspot.com/2013/06/nominacja.html Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMałomiasteczkowa Pani Domu :)
Witam :) Nominuję Cię do Liebster Blog Award,wiecej szczegółów na http://evita0007.blogspot.com/2013/06/nominacja.html
OdpowiedzUsuńBuziaczki :*