U mnie po raz kolejny paszteciki. Ciasto krucho-drożdżowe, ale farsz tym razem z pieczarek, suszonych pomidorów i mnóstwem ziół, bo mam je pełne doniczki i skrzynki :) Paszteciki robi się błyskawicznie i bardzo łatwo, ale i szybko znikają ze stołu. Więc na większą rodzinę (powyżej 5osób) proponuję podwójną porcję :) U mnie sprawdziły się z sosem czosnkowym. Polecam.
SKŁADNIKI
CIASTO
4 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 jajko
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli
35 g świeżych drożdży
FARSZ
ok 0,5kg pieczarek
kilka suszonych pomidorów (ja użyłam z zalewy ziołowej)
1 cebula
sól
pieprz
trochę siekanych ziół (ulubionych) u mnie - bazylia, tymianek, natka pietruszki, oregano.
2-3 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo
1 jajko do smarowania pasztecików
4 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 jajko
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli
35 g świeżych drożdży
FARSZ
ok 0,5kg pieczarek
kilka suszonych pomidorów (ja użyłam z zalewy ziołowej)
1 cebula
sól
pieprz
trochę siekanych ziół (ulubionych) u mnie - bazylia, tymianek, natka pietruszki, oregano.
2-3 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo
1 jajko do smarowania pasztecików
1/ Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól
oraz margarynę. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć
folią by nie wysychało i wstawić na ok 1 godzinę do lodówki by się
dobrze schłodziło.
2/W międzyczasie przygotować farsz. Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram)
pokroić w drobną kostkę razem z cebulą. W głębszej patelni lub garnku
rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i
pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito,
wtedy będziemy pewni że woda dobrze ścieknie. Do gotowych pieczarek
dodać pokrojone w cienkie paski pomidory suszone o raz posiekane zioła.
Na koniec doprawić jeszcze solą i pieprzem.
3/Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części.
Najpierw jedną rozwałkować na prostokąt i przeciąć nożem jeszcze raz na
pół wzdłuż i lekko rozwałkować, żeby ciasto nie było grube a później
drugą. Na środku paska położyć farsz i zwinąć tak by powstał wałek (jak
na kopytka). Ostrym nożem ciąć dowolną grubość. Tak samo postąpić z
drugą połową ciasta. W sumie ma powstać 4 paski które na które nałożymy
farsz. 4/Gotowe paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec ok 15 min (aż będą lekko złote)
Smacznego!
Fantastyczne! Uwielbiam ciasto krucho- drożdżowe, sama niedawno robiłam podobne tylko bez jajka.
OdpowiedzUsuńTwój przepis nie był ostatnio w jakiejś gazecie? wycięłam go sobie i zdjęcie, jak przepis, jest identyczne :)
OdpowiedzUsuńTak był :) w Chwili dla Ciebie. Czasami moje przepisy pojawiają się w gazetach :)
Usuń