sobota, 1 czerwca 2013

DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM

SKŁADNIKI
750 g mąki pszennej
150 g cukru
cukier waniliowy
3 jajka
4 żółtka
60 g świeżych drożdży
400 ml mleka
200 g margaryny (płynnej i ostudzonej)
szczypta soli

KRUSZONKA
100 g mąki (+-)
50 g zimnego masła
50 g cukru + - cukier waniliowy

DODATKOWO
kilka lasek rabarbaru
500g świeżych truskawek

1/ Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 3 łyżki mąki, łyżkę cukru i 100 ml letniego mleka (nie gorącego). Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do większej misy, dodać zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka z cukrem, pozostałe letnie mleko, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę.

2/ Wyrobić ciasto, składniki muszą dobrze się połączyć (ciasto jest rzadkawe jak na babkę,nie jest twarde) Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie prostokątna, duża blacha)ok 28x40 cm. Na wierzch ciasta wyłożyć obrany i pokrojony rabarbar oraz truskawki.
3/Składniki na kruszonkę rozcierać w dłoniach tak, by powstał proch. Gotową kruszonkę rozprowadzić na owocach. 
4/Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190stopni i piec ok 30-40 min do tzw suchego patyczka. 
 Smacznego!




2 komentarze:

  1. Mniam, jedno z moich ulubionych połączeń :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności u Ciebie,poczęstuję się,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.