Nie ma nic gorszego niż brak czasu na gotowanie lub na codzienne dodawanie przepisów :( niestety jeżeli nadchodzi taki okres, to jestem zupełnie niedostępna, a później staram sie nadrobić to w jeden dzień, tak też było dziś, a więc zasypie Was nowymi przepisami i zostawię w smacznym klimacie :) Dziś zacznę od Sałatki z mixu sałat z dodatkiem ricotty i pomidorów. Sałatka wyśmienita, idealna na kolację, na obiad i na śniadanie. Na przyjęcia i grilla. Świetnie komponuje sie do każdego rodzaju mięsa jak i ryb. Polecam.
SKŁADNIKI
dla 2-3 osób
150 g sera ricotta
garść rukoli
garść roszponki
kilka listków sałaty masłowej lub lodowej
2 średnie pomidory
1 mała cebula czerwona
sól
pieprz świeżo mielony
opakowanie sosu koperkowo - ziołowego
150 g sera ricotta
garść rukoli
garść roszponki
kilka listków sałaty masłowej lub lodowej
2 średnie pomidory
1 mała cebula czerwona
sól
pieprz świeżo mielony
opakowanie sosu koperkowo - ziołowego
1/ Pomidora pokroić w dowolną wielkość. Ułożyć na umytych liściach sałat.
Ser ricotta pokroić w kostkę i ułożyć między pomidorami. Cebulę obrać i
pokroić w bardzo cienkie plasterki, a następnie podzielić na krążki.
Przełożyć do salaterki. Całość lekko posolić, posypać zmielonym pieprzem
i skropić sosem koperkowo-ziołowym. Lekko wymieszać przed podaniem.
Smacznego!
ale niesamowicie wyglada! uwielbiam takie sałaty
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJeżeli chodzi o taki zestaw, to jest to jeden z moich ulubionych :) tym bardziej, że potrzebne do niego składniki rosną u mnie na ogródku :)
Pozdrawiam.
wygląda przepysznie ;) na pewno ją zrobię i wstawię moją wersję na bloga ;*
OdpowiedzUsuńbardzo często wykorzystuję te składniki.
OdpowiedzUsuńJedyna nowością jest dla mnie ricotta. Ale jest ona tak smaczna, że z pewnością i w sałatce się sprawdzi !:)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda