sobota, 22 czerwca 2013

CIASTO DROŻDŻOWE Z BRZOSKWINIAMI I TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI
CIASTO
400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
100 g margaryny rozpuszczonej i ostudzonej
3 jajka w temp. pokojowej
cukier waniliowy

DODATKOWO
4-5 połówek brzoskwiń z puszki lub świeżych
10 truskawek

KRUSZONKA
1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki masła

tortownica 26cm.


1/Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 3 łyżki mąki, łyżkę cukru i letnie mleko. Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do większej misy, dodać zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka z cukrem, cukier waniliowy i rozpuszczoną margarynę. Wyrobić ciasto, składniki muszą dobrze się połączyć. Gotowe ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć pokrojone owoce.
 2/Składniki na kruszonkę rozcierać w dłoniach tak, by powstał proch. Gotową kruszonkę rozprowadzić na owocach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 190stopni i piec ok 30-40 min do tzw suchego patyczka.
 Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.