SKŁADNIKI
CIASTO
400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
100 g margaryny rozpuszczonej i ostudzonej
3 jajka w temp. pokojowej
cukier waniliowy
DODATKOWO
4-5 połówek brzoskwiń z puszki lub świeżych
10 truskawek
KRUSZONKA
1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki masła
tortownica 26cm.
1/Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 3 łyżki mąki, łyżkę cukru i letnie
mleko. Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć
ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do większej misy, dodać
zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka z cukrem, cukier waniliowy i
rozpuszczoną margarynę. Wyrobić ciasto, składniki muszą dobrze się
połączyć. Gotowe ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem lub
wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Przykryć ściereczką i
odstawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć
pokrojone owoce.
2/Składniki na kruszonkę rozcierać w dłoniach tak, by powstał proch.
Gotową kruszonkę rozprowadzić na owocach. Ciasto wstawić do nagrzanego
piekarnika do 190stopni i piec ok 30-40 min do tzw suchego patyczka.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.