To najlepsza zupa na upalne dni jak tylko może być. Smak ma doskonały i daje uczucie ''wychłodzenia ciała''. Ogórek, czosnek i rzodkiewka doskonale do siebie pasują a w połączeniu z buraczkami i nabiałem całość tworzy zgrany zespół :) Chłodnik można podać z ziemniaczkami lub pieczywem, no i oczywiście z jajkiem ugotowanym na twardo.
SKŁADNIKI
pęczek botwiny z młodymi buraczkami
1 ogórek szklarniowy
pęczek rzodkiewek (ok 10 szt)
3-4 jajka ugotowane na twardo
500 ml jogurtu naturalnego
500 ml kefiru
1-2 ząbki czosnku
łyżka siekanego koperku
2 łyżki siekanego szczypiorku
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
1 ogórek szklarniowy
pęczek rzodkiewek (ok 10 szt)
3-4 jajka ugotowane na twardo
500 ml jogurtu naturalnego
500 ml kefiru
1-2 ząbki czosnku
łyżka siekanego koperku
2 łyżki siekanego szczypiorku
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
1/ Botwinę umyć i pociąć na kawałki. Buraczki obrać lub oskrobać i pokroić
na drobniejsze części. Całość zalać wodą (tak by tylko skryło) i
ugotować do miękkości. Wystudzić (nie odcedzać!)
Botwinę umyć i pociąć na kawałki. Buraczki obrać lub oskrobać i pokroić na drobniejsze części. Całość zalać wodą (tak by tylko skryło) i ugotować do miękkości. Wystudzić (nie odcedzać!)
Botwinę umyć i pociąć na kawałki. Buraczki obrać lub oskrobać i pokroić na drobniejsze części. Całość zalać wodą (tak by tylko skryło) i ugotować do miękkości. Wystudzić (nie odcedzać!)
2/Ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tartce, czosnek przecisnąć przez praskę,
szczypior posiekać. Do wysokiego naczynia wlać kefir i jogurt,
wymieszać. Dodać cukier, pokrojony szczypior, rzodkiewki i ogórka oraz
czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wymieszać z
siekanym koperkiem. Chłodzić w lodówce parę godzin. Podawać z jajkiem
ugotowanym na twardo.
Smacznego!:)
Mniam :)
OdpowiedzUsuńMniam. :)
OdpowiedzUsuń