Domowy kompocik nie ma sobie równych. Nasączony owocami i schłodzony w lodówce jest niezastąpiony jako dodatek do każdego letniego obiadu. Dziś mam dla Was kompot z truskawek i rabarbaru, ale i dodałam jabłko dla wzmocnienia aromatu plus cynamon. Córa ciągle podchodziła do dzbanka i robiła sobie tzw dolewki :)
SKŁADNIKI
szklanka truskawek
1-2 jabłka
kilka lasek rabarbaru
5-6 czubatych łyżek cukru
szczypta cynamonu
melisa lub mięta do dekoracji
2 litry wody
1-2 jabłka
kilka lasek rabarbaru
5-6 czubatych łyżek cukru
szczypta cynamonu
melisa lub mięta do dekoracji
2 litry wody
1/Wodę zagotować. Owoce umyć, rabarbar pokroić w cząstki ok 2 cm, a jabłko
na ósemki wykrawając wcześniej gniazdo nasienne. Do gotującej się wody
wrzucić owoce i dodać cukier oraz cynamon. Kompot gotować na miękkości
owoców. Ostudzić, przelać do dzbanka i schłodzić w lodówce. Przed
podaniem ozdobić miętą lub melisą.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.