niedziela, 12 maja 2013

MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO (MLECZYKA)

Mała podróba miodu pszczelego, ale za to dużo tańsza i świetnie nadająca się do ciast miodowych i zimowych herbatek :)
SKŁADNIKI
1 kg cukru
2 cytryny
ok 400 szt kwiatów mniszka lekarskiego
4 szklanki wody

1/Mlecze najlepiej zrywać w południe wtedy kwiaty są świetliste i dobrze rozwinięte. Gdy już uzbieramy odpowiednią ilość, należy rozłożyć je gdzieś na powietrzu np na kartonie lub płótnie żeby ''odpoczeły'' od istot żywych typu mrówki :) ja trzymałam swoje ok godziny (na balkonie).

2/Kwiaty przebrać (nie płukać) wrzucić do garnka i zalać wodą a następnie zagotować i na małym ogniu gotować ok 15 min. Wyłączyć i wycisnąć sok z 1,5 cytryny. Przykryć i odstawić na ok 24 godziny. Następnie odcedzić napar przez ściereczkę i mocno wycisnąć by był klarowny. Dodać pozostałą połówkę cytryny i cukier. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i gotować na małym ogniu ok 1-1,5 godziny by lekko zgęstniał. Gorący przekładać do słoiczków, szczelnie zakręcać i postawić do góry dnem.
Moje rady
1/ Na początku wywar jest jakby ciemnawy ,ale po dodaniu cukru i cytryny robi się jasno złoty.
2/ Mlecze najlepiej zrywać jak najdalej od ruchliwej ulicy i miejsc gdzie biegają zwierzęta, wtedy będziemy pewni że nie są zanieczyszczone.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.