niedziela, 12 maja 2013

TARTA Z CUKINIĄ I SERKIEM RICOTTA

SKŁADNIKI

CIASTO
300g mąki
200g margaryny
2 łyżki wody
szczypta soli
1 jajko

NADZIENIE
250g serka ricotta
2 jajka
1 cukinia
sól
pieprz

1/Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepić nim formę do tarty i nakłuć dno widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i zapiec na lekko złoty kolor (ok 15 min)

2/Cukinię umyć (nie obierać) i pokroić na cienkie plasterki i posypać lekko solą by puściła sok. Serek wymieszać z jajkami, solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto układać plastry cukinii, serek z jajkami i na wierzch również plastry cukinii. Zapiekać ponownie przez ok 15-20 min,aż serek się zetnie. Przed podaniem posypać zieleniną np; natką pietruszki lub oregano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.