poniedziałek, 29 kwietnia 2013

GRILLOWANY PSTRĄG W FOLII

Sezon grillowy już rozpoczęty, koszenie trawników też :) Maj depcze już nam po pietach i robi się miło, zwłaszcza wieczorami. A szczególnie jak w tle pali się grill a na nim smaży się jakieś mięsko lub rybka. Pstrąg z tego przepisu jest bardzo aromatyczny, rozpływa się w ustach. Jest po prostu pyszny, a zrobienie go nie zabiera dużo czasu, więc wart zaserwować coś gościom, z czego będziemy później dumni :)
SKŁADNIKI
Dla dwóch osób:
2 sztuki wypatroszonego pstrąga
2 łyżki masła
pół pęczka pietruszki
2-3 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżych ziół, typu : nać pietruszki, tymianek, rozmaryn
2 plastry cytryny
przyprawa do ryb (ja zastąpiłam ją przyprawą śródziemnomorską)
pieprz cytrynowy

1/ Ryby oskrobać z drobnej łuski i opłukać. Masło rozetrzeć z siekaną natką pietruszki i pokrojonym w plasterki czosnkiem.
 2/Oczyszczone ryby napełnić masłem, dodać kilka gałązek ziół i plaster cytryny rozcięty na pół. Rybę natrzeć solą lub przyprawą.
3/ Błyszczącą stronę folii nasmarować olejem i owinąć szczelnie ryby (każdą osobno)
4/Owinięte ryby grillować ok 10min z jednej i 10min z drugiej strony.
Smacznego!:)




1 komentarz:

  1. Prosty ale jakze smaczny i chyba najlepszy z mozliwych sposob na pstraga, lub generalnie ryby. Bez niepotrzebnego przekombinowania. Pomysł na obiad w cieple dni, w sam raz majac do dyspozycji grilla czy to drzewnego czy elektrycznego. Z pewnoscia wyjdzie genialny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.