poniedziałek, 29 kwietnia 2013

DOMOWE CALZONE

No i jest obiecane Calzone :) A dla tych co nie wiedzą co to , podpowiem tylko, że jest to pizza zawijana w kształt pieczonego pieroga. Wygodne do jedzenia i zabrania w plener. No i przede wszystkim pyszne. Kolejny raz gości u mnie kuchnia włoska.
SKŁADNIKI
Składniki na 8 sztuk (jedną sztuką najada się jedna osoba)*

CIASTO

30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki

SOS NA SPÓD

kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
2 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól
pieprz
zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy

DODATKOWO

pieczarki
szynka dowolna
ser żółty
oliwki (można pominąć)
cebula
świeże zioła np. bazylia do dekoracji
+ jajko do smarowania

1/ Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagniatać, a następnie przełożyć na stolnice i uformować wałek. Wałek przeciąć na 8 części i każdą rozwałkować na okrąg o grubości ok 0,5cm.
2/Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, soli i ziół i podsmażyć do odparowania wody. Szynkę pociąć w drobne paseczki, ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Składniki na sos połączyć ze sobą w miseczce.
3/Każdy placek (uwaga by nie zamoczyć boków) na środku smarować sosem a następnie układać podsmażone pieczarki, szynkę, oliwki i starty ser. Oprószyć przyprawami. Placki złożyć na pół i zlepić jak pieroga. Dobrze ściskać brzegi by się nie rozkleił podczas pieczenia. (na szczęście ani jeden się nie rozkleił) :)
4/Gotowe pierogi układać na natłuszczonej blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem. Po wierzchu można posypać suszonymi ziołami np. rozmarynem lub bazylią. Piec na złoty kolor ok 20-30 min w temperaturze ok 190 stopni.
Smacznego!:)





4 komentarze:

  1. Wieki już calzone nie jadłam a takie pyszne przecież :) Twoje wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogłabyś napisać jaką ilość dodatków mniej więcej potrzeba (sera,pieczarek itd.) na tą ilość ciasta? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam 500g pieczarek, 350g sera tartego, 250g szynki, 2 średnie cebule. Było sporo farszu, ale można użyć ciut mniejsze ilości :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.