To ciasto na pizzę jest rewelacyjne. Przepis mam od brata i przez ostatnie lata, robię tylko takie. Ostatnio zrobiłam nawet z niego Calzone i wyszło super! :) ale do Calzone jeszcze wrócimy, a póki co dziś pizza szynka i pieczarkami. Smacznego! :)
SKŁADNIKI
CIASTO
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki
SOS NA SPÓD
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
2 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól
pieprz
zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy
DODATKOWO
pieczarki
szynka dowolna
ser żółty
świeże zioła np. bazylia do dekoracji
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki
SOS NA SPÓD
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
2 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól
pieprz
zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy
DODATKOWO
pieczarki
szynka dowolna
ser żółty
świeże zioła np. bazylia do dekoracji
1/ Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól,
cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle
mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste
trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w
ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia. Wrośnięte ciasto podzielić na
3 części (mogą być 2)i pięścią ugnieść placki (wielkość dowolna) Na
wysmarowaną tłuszczem blachę układać placki. *ja robię 3 okrągłe.
2/Składniki na sos wymieszać ze sobą. Każdy placek posmarować sosem pomidorowym, a następnie układać pieczarki
krojone w cienkie plasterki i szynkę. Na wierzch posypać starty żółty
ser. Pizzę piec ok 30 min w temperaturze ok 180 stopni. Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Smacznego!:)
Ile sera!!!! Mniam, pyszności! Uwielbiam taką najprostszą pizzę :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńidealne połączenie! Uwielbiam takie ilości sera na pizzy!
OdpowiedzUsuńPizza wyszła rewelacyjna, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń