niedziela, 10 marca 2013

TARTA CZEKOLADOWA Z MIXEM ORZECHÓW

SKŁADNIKI
CIASTO
150g masła
250g mąki
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki kakao
kilka kropel aromatu rumowego

MASA
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
3 żółtka
1 całe jajko
100g masła
100g różnych orzechów (migdały, orzechy włoskie, laskowe)
pół kieliszka likieru kawowego,czekoladowego lub orzechowego (można pominąć)


1/ Z podanych składników na ciasto, zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na pół godziny. Orzechy i migdały pokroić na kawałki i prażyć na suchej patelni ok 2 min, dodać łyżkę cukru i prażyć jeszcze chwilkę do rozpuszczenia cukru. Wysypać na płaski talerz by ostygły.

2/ Czekoladę połamać, przełożyć do garnuszka wraz z margaryną i rozpuścić nad parą gotującej się wody. Odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim naczynie do tarty, widelcem nakłuć spód ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 15 -20min. (musi się podpiec).

3/ Do przestudzonej masy czekoladowej dodać likier, ubite żółtka z jajkiem i orzechy. Porządnie wymieszać w celu połączenia się składników. Gotową masę wyłożyć na podpieczone ciasto i piec jeszcze ok 10-15 min aż czekolada lekko się zapiecze. Tarta najlepsza jest wystudzona, wtedy dobrze się kroi. Jak wystygnie, można włożyć ją do lodówki.
Smacznego!:)
 

5 komentarzy:

  1. Czekolada i orzechy... na pewno była pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, była pyszna :) a już nie jedna tarta czekoladowa wylądowała w śmietniku, bo albo ciasto za twarde, albo masa za gorzka. A ta wyszła idealna, nie za słodka, nie za gorzka, pięknie się kroiła, była bardzo delikatna i krucha. Przepis na to ciasto wykorzystam następnym razem jako spód do sernika. Czuję, że to będzie trafiony - zatopiony :)

      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. na-szprycowane orzechami :) ja bym oszalała na puncie tej tarty, uwielbiam orzechy, a Twoja tarta wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)chętnie bym się podzieliła gdyby była taka możliwość :) ale musze sobie kupić nowe naczynie, bo jednak bezbarwne nie wygląda zbyt estetycznie po zapieczeniu ścianek :)ale polecam ta tarte każdemu :)

      Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Wygląda wspaniale :) Mój C. byłby zachwycony - okazuje się, że uwielbia orzechy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.