niedziela, 10 marca 2013

BUŁKI SIEDLECKIE - Z PRZEDZIAŁKIEM

Nie ma lepszego śniadania od tego na którym podaje się świeże domowe pieczywo. Te bułeczki na niedzielne śniadanko są idealne. Kanapeczki z nimi to sama rozkosz. Można posmarować je masłem, dodać żółty ser lub szyneczka, pomidor i sałata albo twarożek ze szczypiorkiem. Kto jak woli :) Bułki są łatwe w wykonaniu, więc myślę ,że każdy da radę je zrobić :)
SKŁADNIKI
na 10-12 bułek
550g mąki + do podsypywania
20g świeżych drożdży
150ml mleka
100 ml wody
1 jajko
30g masła miękkiego
1czubata łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli

1/ Z drożdży, cukru i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić na kilka minut, by drożdże ruszyły. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, masło, jajko, pozostałe mleko, wodę i podrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Ja wyrabiałam ok 10 min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (u mnie tym miejscem jest zawsze okap)

2/ Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po ok 1 godzinie) jeszcze raz wyrobić, ulepić wałek i pociąć na dowolną ilość (u mnie 10) Z każdej części ulepić kulkę, oprószyć mąką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki przykryć znów ściereczką i odstawić na ok 20-30 min. Następnie tępą stroną noża zrobić przecięcie w każdej bułce (musi być porządne, bo i tak zarasta w piekarniku) Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min w temperaturze 190 stopni.

Smacznego!:)
 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.