Domowe pieczywo nie ma sobie równych. I nic nie dorówna temu zapachu w domu, który roznosi się podczas pieczenia chleba czy bułek. Od kilku miesięcy dość często chwytam za przepisy z drożdżami, kiedyś się takich bałam, a teraz to dla mnie pikuś :)
SKŁADNIKI
3 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650)
40g otrąb pszennych
15g świeżych drożdży
140 ml wody
100 ml letniego mleka
2 łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
4 łyżki oliwy
jajko do smarowania bułek
dodatkowo do posypki
słonecznik, otręby lub płatki owsiane górskie
40g otrąb pszennych
15g świeżych drożdży
140 ml wody
100 ml letniego mleka
2 łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
4 łyżki oliwy
jajko do smarowania bułek
dodatkowo do posypki
słonecznik, otręby lub płatki owsiane górskie
1/Drożdże, cukier i 2 łyżki mąki rozgnieść łyżką w miseczce. Stopniowo
dodać mleko i rozprowadzić na gładką masę. Przykryć ściereczką i
odstawić na ok 10 min do wyrośnięcia zaczynu. Gdy zaczyn ''ruszy'' Dodać
go do pozostałych składników. Wyrobić ciasto (jezeli jest zbyt twarde,
to dodać troszkę wody). Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod
przykryciem na ok 1 godziny.
2/Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę i uformować wałek.
Podzielić go na 8 części i każdą część kształtować na bułeczkę. Bułki
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na
parę minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Bułki smarować
roztrzepanym jajkiem i posypać dowolnymi nasionami. Piec ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.