czwartek, 14 lutego 2013

BABKA WIELKANOCNA

Co prawda do Wielkanocy jeszcze jest trochę czasu, ale powoli gromadzę sobie przepisy, by zamknąć je w jednym folderze. Dziś BABKA WIELKANOCNA. Bardzo łatwa w przygotowaniu i smaczna. Będzie ozdoba każdego stołu. Ja pamiętam czasy jak byłam mama i często przebywałam u babci. Dobrze pamiętam przygotowania do Świąt Wielkanocnych :) U jednej babci były pyszne babki drożdżowe pieczone w aluminiowych kubkach, a u drugiej ręcznie malowane pisanki :) wywar z łupin cebuli, jajka i wosk ..hmmm..fajnie było. Może jeszcze w niektórych domach robi się takie pisanki malowane woskiem, bo te gotowane w barwniku, to już nie to. To jak plastikowa pisanka...No ale powróćmy do przepisu i zajmijmy się pieczeniem naszego ciasta na Wielkanocny stół :)
SKŁADNIKI
4 jajka
1 kostka margaryny (250g)
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
kilka kropel ulubionego aromatu do ciast
2 łyżki kakao
cukier puder do posypania lub dowolna polewa, lukier

1/ Margarynę rozpuścić i wystudzić. Jajka (najlepiej by miały pokojową temperaturę) zmiksować na puch ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz delikatnie wlewać chłodną margarynę. Na koniec dodać aromat. Dokładnie wymieszać. Formę do babek dobrze natłuścić margaryną i oprószyć bułką tartą. Przełożyć 3/4 ciasta do formy.
2/ Do pozostałej części ciasta dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć na białą część ciasta. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-45 min w temperaturze ok 170-180 stopni. Wystudzoną babkę polać dowolną polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Można ozdobić groszkami kolorowymi, posypką lub bakaliami mielonymi.
Smacznego!:)

 

3 komentarze:

  1. ale piękna ta baba :-) do Wielkanocy jeszcze troszkę czasu jest, ale przepis na pewno się przyda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;) :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.