wtorek, 12 lutego 2013

KRUPNIK TRADYCYJNY

SKŁADNIKI
1 udko z kurczaka
4 skrzydełka z kurczaka
100g kaszy jęczmiennej (np; w woreczku)
2 duże marchewki
1-2 korzenie pietruszki
mała cebulka
4-6 ziemniaków (zależy od wielkości)
ziele angielskie
listek laurowy
kostka rosołowa drobiowa
sól/pieprz
natka pietruszki lub koperek
szczypta suszonego lubczyku

1/ Udko przeciąć na pół. Porządnie opłukać pod bieżącą wodą. Skrzydełka również opłukać. W średniej wielkości garnku zagotować wodę, wrzucić kostkę rosołową, mięso i przyprawy. Marchewkę i pietruszkę  obrać, pokroić w talarki, dodać do gotującego się mięsa. Cebulkę obrać i ''przypalić na płomieniu'' (będzie miała wtedy piękny aromat) dodać do zupy.

2. Całość gotować do miękkości mięsa. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i wszystko razem gotować dotąd aż ziemniaki staną się miękkie. 

3. Ugotować kaszę i dodać do zupy.(Ja gotuję kaszę w osobnym garnku, przecedzając ją po ugotowaniu, ponieważ lubię klarowny krupnik, aczkolwiek taki mocno prawdziwie polski jest ''kleisty'' i zawiesisty.) Jeżeli ktoś chce otrzymać zawiesisty krupnik, to należy dodać kaszę przed ziemniakami, by mogła chwilę się pogotować i napęcznieć. 

4. Na koniec wyciągnąć mięso i podrobić je do zupy, wymieszać. Przed podaniem posypać obficie zieleniną. Podawać z pieczywem.
Smacznego!:)
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.