środa, 9 stycznia 2013

KOPYTKOWE PLACKI Z SZYNKĄ

 Placki idealne do sałatek, surówek, dipów, ketchupu i różnych sosów. Dobre na ciepło jak i na zimno.
 SKŁADNIKI
1 jajko
2-3 grube plastry szynki
1 kg ziemniaków
bazylia
sól
pieprz
mąki tyle ile zabierze ciasto (mi poszło 3 czubate łyżki)

1/ Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, zemleć i wystudzić. Następnie przepuścić przez maszynkę lub praskę. Dodać jajko, mąkę, przyprawy i szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszać i zagnieść jednolite ciasto jak na kopytka.
 2/  Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować wałek i pociąć na jednakowe kawałki.
3/ Każdy kawałek ugnieść tak by powstały placki. Gotowe placki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać na ciepło.
Smacznego!:) 

3 komentarze:

  1. Ale rewelacyjny pomysł, no naprawdę :)
    Przy najbliższej okazji wypróbuję :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to genialne-zapisuję do zrobienia.
    Super :)
    pozdr:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny cieszę się że mój pomysł Wam tak szybko przypadł do gustu :) Pozdrawiam i życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.