Placki idealne do sałatek, surówek, dipów, ketchupu i różnych sosów. Dobre na ciepło jak i na zimno.
SKŁADNIKI
1 jajko
2-3 grube plastry szynki
1 kg ziemniaków
bazylia
sól
pieprz
mąki tyle ile zabierze ciasto (mi poszło 3 czubate łyżki)
2-3 grube plastry szynki
1 kg ziemniaków
bazylia
sól
pieprz
mąki tyle ile zabierze ciasto (mi poszło 3 czubate łyżki)
1/ Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, zemleć i
wystudzić. Następnie przepuścić przez maszynkę lub praskę. Dodać jajko,
mąkę, przyprawy i szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszać i zagnieść
jednolite ciasto jak na kopytka.
2/ Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować wałek i pociąć na jednakowe kawałki.
3/ Każdy kawałek ugnieść tak by powstały placki. Gotowe placki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać na ciepło.Smacznego!:)
Ale rewelacyjny pomysł, no naprawdę :)
OdpowiedzUsuńPrzy najbliższej okazji wypróbuję :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Jakie to genialne-zapisuję do zrobienia.
OdpowiedzUsuńSuper :)
pozdr:)
Dziewczyny cieszę się że mój pomysł Wam tak szybko przypadł do gustu :) Pozdrawiam i życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuń