sobota, 19 stycznia 2013

TARCIUCH Z GRZYBAMI (BABKA ZIEMNIACZANA)

Witam po dłuższej przerwie. Jakoś ostatnio walczę z czasem i ciągle mi go na wszystko brakuje. I bywa tak, że kilka dni nic nie gotuję, a później w ciągu jednego dnia chcę wszystko nadrobić :) Aczkolwiek i to nie zawsze się udaje. Dziś zapraszam Was na Babkę ziemniaczaną z grzybami.


SKŁADNIKI
1,2-1,5 kg ziemniaków
0,5 kg gotowanych ziemniaków (najlepiej poprzedniego dnia)
30 dag grzybów suszonych (wcześniej namoczonych i ugotowanych)
1-2 jajko
2 łyżki mąki pszennej
duża cebula lub dwie małe
sól
pieprz
szczypta tymianku i majeranku (ewentualnie przyprawa do ziemniaków)

1/ Ziemniaki, obrać i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach lub utrzeć je w robocie kuchennym. Do surowej masy dodać wcześniej ugotowane i ostudzone ziemniaki (przeciśnięte przez praskę by nie było grudek). Następnie dodać resztę składników wraz z grzybami. Grzyby można pociąć na dowolną grubość.
2/ Dużą blachę (40x26x2,5) nasmarować porządnie smalcem i przełożyć masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok godziny w temperaturze ok 200 stopni. Aż tarciuch nabierze złotego koloru. Pod koniec pieczenia warto posmarować wierzch smalcem, bo wtedy ładnie się zarumieni. Gotowego tarciucha,podzielić na porcje. Podawać z kwaśną śmietaną. 

Smacznego!:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.