Witam po dłuższej przerwie. Jakoś ostatnio walczę z czasem i ciągle mi go na wszystko brakuje. I bywa tak, że kilka dni nic nie gotuję, a później w ciągu jednego dnia chcę wszystko nadrobić :) Aczkolwiek i to nie zawsze się udaje. Dziś zapraszam Was na Babkę ziemniaczaną z grzybami.
SKŁADNIKI
1,2-1,5 kg ziemniaków
0,5 kg gotowanych ziemniaków (najlepiej poprzedniego dnia)
30 dag grzybów suszonych (wcześniej namoczonych i ugotowanych)
1-2 jajko
2 łyżki mąki pszennej
duża cebula lub dwie małe
sól
pieprz
szczypta tymianku i majeranku (ewentualnie przyprawa do ziemniaków)
0,5 kg gotowanych ziemniaków (najlepiej poprzedniego dnia)
30 dag grzybów suszonych (wcześniej namoczonych i ugotowanych)
1-2 jajko
2 łyżki mąki pszennej
duża cebula lub dwie małe
sól
pieprz
szczypta tymianku i majeranku (ewentualnie przyprawa do ziemniaków)
1/ Ziemniaki, obrać i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach lub utrzeć je w
robocie kuchennym. Do surowej masy dodać wcześniej ugotowane i ostudzone
ziemniaki (przeciśnięte przez praskę by nie było grudek). Następnie
dodać resztę składników wraz z grzybami. Grzyby można pociąć na dowolną
grubość.
2/ Dużą blachę (40x26x2,5) nasmarować porządnie smalcem i przełożyć masę
ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok godziny w
temperaturze ok 200 stopni. Aż tarciuch nabierze złotego koloru. Pod
koniec pieczenia warto posmarować wierzch smalcem, bo wtedy ładnie się
zarumieni. Gotowego tarciucha,podzielić na porcje. Podawać z kwaśną
śmietaną. Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.