CIASTO;
200 g masła lub margaryny
1 jajko
300 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki wody
FARSZ;
10 kulek brukselek
2 średnie cebule
ok 15 dkg pieczarek małych
sól
pieprz
zioła np; tymianek , prowansalskie
BESZAMEL;
1 szklanka śmietany
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
3-4 łyżki tartego sera żółtego
200 g masła lub margaryny
1 jajko
300 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki wody
FARSZ;
10 kulek brukselek
2 średnie cebule
ok 15 dkg pieczarek małych
sól
pieprz
zioła np; tymianek , prowansalskie
BESZAMEL;
1 szklanka śmietany
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
3-4 łyżki tartego sera żółtego
1/ Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim formę do
tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok pół godziny. Składniki
na sos beszamelowy połączyć ze sobą i dobrze rozmieszać.
2/ Brukselkę oczyścić, opłukać i przeciąć na pół a następnie ugotować w
lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Pieczarki opłukać i pokroić na
ćwiartki. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na małej
ilości oleju. Dodać pieczarki a na sam koniec brukselkę. Doprawić solą,
pieprzem i ulubionymi ziołami.
3/ Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i podpiec na
rumiano, a następnie wyłożyć na podpieczone ciasto warzywa i polać sosem
beszamelowym. Piec ok 30 min , na złoty kolor ciasta i zarumienienia
się sera.
Coś mi mówi, że to musi być smaczne. A jak Ci ładnie brzegi tarty wyszły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i polecam, jeżeli lubisz brukselkę, lub można ją zastąpić czymś innym :)
UsuńPozdrawiam.