niedziela, 9 grudnia 2012

TARTA Z BRUKSELKĄ

 SKŁADNIKI
CIASTO;
200 g masła lub margaryny
1 jajko
300 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki wody

FARSZ;

10 kulek brukselek
2 średnie cebule
ok 15 dkg pieczarek małych
sól
pieprz
zioła np; tymianek , prowansalskie

BESZAMEL;

1 szklanka śmietany
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
3-4 łyżki tartego sera żółtego

1/  Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok pół godziny. Składniki na sos beszamelowy połączyć ze sobą i dobrze rozmieszać.

2/ Brukselkę oczyścić, opłukać i przeciąć na pół a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Pieczarki opłukać i pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Dodać pieczarki a na sam koniec brukselkę. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

3/ Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i podpiec na rumiano, a następnie wyłożyć na podpieczone ciasto warzywa i polać sosem beszamelowym. Piec ok 30 min , na złoty kolor ciasta i zarumienienia się sera.
Smacznego!:) 

2 komentarze:

  1. Coś mi mówi, że to musi być smaczne. A jak Ci ładnie brzegi tarty wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) i polecam, jeżeli lubisz brukselkę, lub można ją zastąpić czymś innym :)
      Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.