niedziela, 9 grudnia 2012

SEROWE OPONKI - OBWARZANKI

Przepis mam  od Bożenki. Klik Oponki wyszły rewelacyjne. Ja zrobiłam z podwójnej porcji i chyba przegięłam ,bo wyszło mi ich prawie 100 sztuk :) Więc zdecydowanie jedna porcja wystarcza na 5 osób. Oponki szybko się robi i na drugi dzień zachowują swoją świeżość, pod warunkiem, że je szczelnie w czymś zamkniemy lub owiniemy folią.


SKŁADNIKI
0,5 kg. mąki
0,5 kg. sera białego zmielonego
niepełna szklanka cukru
2 jajka
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 czubata łyżeczka sody
pół łyżeczki soli
kieliszek spirytusu
olej do smażenia

opakowanie cukru waniliowego 


1/ Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić gładkie jednolite ciasto.  Gdy będzie bardzo kleiste, to podsypywać mąką.

2/ Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i po kawałku wałkować na grubość ok 1 cm, a następnie szklanką i kieliszkiem wycinać oponki.

3/ W płytkim, szerokim garnku rozgrzać olej i smażyć oponki na złoty kolor.
4/ Usmażone i ostudzone oponki, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego!:)
 

9 komentarzy:

  1. Oponeczki i kuleczki :) Mniamuśne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Kasiu !!!
    Tu Bożena z PP :D
    Cieszę się bardzo że oponki Ci smakowały i że umieściłaś przepis na Swoim blogu :D
    Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. tak tak objadajcie się oponkami, a potem narzekajcie na oponki na brzuchu

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaraz będę robić z tego przepisu. A co do oponek na brzuszku to.... odchudzanie zaczniemy od 1 marca...;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten przepis jest rewelacyjny. Oponeczki do brzuszka a pozniej cwiczymy.

    OdpowiedzUsuń
  6. mozna dodac proszek do pieczenia zamiast sody

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz spróbować, ale pewnie tak. Chociaż soda bardziej spulchnia :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.