Flaczki z boczniaków robiłam pierwszy raz i jestem nimi zachwycona. Sezon boczniaków rozpoczęty ,więc wykorzystajcie je jak się tylko da. Do flaczków można dodać kilka kropel sosu sojowego-grzybowego dla wzbogacenia smaku. A do ich przygotowania można użyć rosołu, który nam został z poprzedniego dnia.
SKŁADNIKI
na ok 6 porcji
0,5 kg boczniaków
1 cebula
pęczek włoszczyzny bez kapusty
majeranek suszony u mnie Kamis
przyprawa do flaków u mnie Kamis
wywar (rosół)warzywny lub mięsny
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki mąki do zasmażki i 2 łyżki oleju
zielenina do posypania (można pominąć)
1/ Boczniaki opłukać, osuszyć i pokroić w paski jak na flaczki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i seler również obrać i pokroić w kostkę lub dowolny kształt.
2/ Wywar zagotować dodać warzywa oraz przyprawy. Chwilę gotować. Dodać grzyby i gotować jeszcze ok 15-20 minut. Na koniec zrobić zasmażkę z mąki i oleju. Dobrze doprawić przyprawami i posypać zieleniną. Dla wzmocnienia koloru, można dodać łyżeczkę papryki w proszku.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.