SKŁADNIKI
250 g grzybów leśnych mrożonych (kurki, podgrzybki, prawdziwki, maślaki)
40 g grzybów leśnych suszonych
1 marchewka.
1/4 selera
1 por biała część
1 cebula
szklanka śmietany
sól
pieprz
2 kostki grzybowe
zielenina do dekoracji (natka, szczypiorek)
40 g grzybów leśnych suszonych
1 marchewka.
1/4 selera
1 por biała część
1 cebula
szklanka śmietany
sól
pieprz
2 kostki grzybowe
zielenina do dekoracji (natka, szczypiorek)
1/ Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na noc pod przykryciem, żeby
zmiękły. Na następny dzień ugotować je na miękko w tej wodzie, w której
się moczyły.
2/ Do garnka wlać ok 1,5 - 2 litry wody i zagotować. Wrzucić obrane i pokrojone
warzywa oraz kostki grzybowe. Po chwili dodać grzyby mrożone i wszystko
razem gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Do miękkich warzyw
dolać wywar z suszonych grzybów wraz z grzybami. Zostawić kilka do
dekoracji.
3/ Całość podgotować jeszcze chwilkę a następnie zmiksować blenderem.
Doprawić do smaku. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Udekorować
zieleniną. Podawać z łazankami.
Nie jestem wielką zwolenniczką zup grzybowych, ale Twoja kremowa mogłaby mnie skusić :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, iż dałabyś się namówić :) to podwójna radość :)
UsuńRewelacja!!! dawno nie jadłam tak pyszniutkiej zupy. Mąż tez był zachwycony. Dziekuję.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)