wtorek, 11 grudnia 2012

KREMOWA ZUPA GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI

SKŁADNIKI
250 g grzybów leśnych mrożonych (kurki, podgrzybki, prawdziwki, maślaki)
40 g grzybów leśnych suszonych
1 marchewka.
1/4 selera
1 por biała część
1 cebula
szklanka śmietany
sól
pieprz
2 kostki grzybowe
zielenina do dekoracji (natka, szczypiorek)

1/  Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na noc pod przykryciem, żeby zmiękły. Na następny dzień ugotować je na miękko w tej wodzie, w której się moczyły.

2/ Do garnka wlać ok 1,5 - 2 litry wody i zagotować. Wrzucić obrane i pokrojone warzywa oraz kostki grzybowe. Po chwili dodać grzyby mrożone i wszystko razem gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Do miękkich warzyw dolać wywar z suszonych grzybów wraz z grzybami. Zostawić kilka do dekoracji.
3/ Całość podgotować jeszcze chwilkę a następnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Udekorować zieleniną. Podawać z łazankami.

 

4 komentarze:

  1. Nie jestem wielką zwolenniczką zup grzybowych, ale Twoja kremowa mogłaby mnie skusić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, iż dałabyś się namówić :) to podwójna radość :)

      Usuń
  2. Rewelacja!!! dawno nie jadłam tak pyszniutkiej zupy. Mąż tez był zachwycony. Dziekuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się bardzo :)
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.