niedziela, 16 grudnia 2012

KRUCHE CIASTECZKA Z DZIURKĄ

No i mamy ostateczną porę do wypieków Świątecznych. Ostatnie dni na inspiracje i podboje :) U mnie znane od pokoleń KRUCHE CIASTKA Z DZIURKĄ I MARMOLADĄ. Bardzo szybko i łatwo się je robi (jeszcze szybciej zjada) :)
SKŁADNIKI
300 g mąki pszennej
200 g masła lub margaryny (temp pokojowa)
100 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki śmietany
szczypta soli
cukier waniliowy

+ marmolada o dowolnym smaku i cukier puder do posypania

1/  Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
2/ Stolnicę posypać mąką. Rozwałkować ciasto i wycinać dowolny kształt ciastek ( szklanką lub foremką) W co drugim zrobić dziurkę o dowolnym kształcie. Piec ok 10-15 min.
3/ Po ostygnięciu pełne ciasteczka smarować marmoladą a z dziurką przykrywać je. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Smacznego!:)
 

5 komentarzy:

  1. smakowite, lubię takie przekładane ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam niedawno bardzo podobne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze uważałam, że te ciasteczka prezentują się pięknie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne! :) Też się do nich przymierzam od pewnego czasu, ale przed świętami już chyba nie dam rady...przede wszystkim zjeść, bo upiec to może jeszcze bym zdążyła :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja takie ciastka z dziurką robię z dodatkiem marchwi: 3 szklanki mąki, 1 masło, 2 szklanki startej drobno marchwi, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Nie daję cukru do ciasta - wolę posypać cukrem pudrem po upieczeniu. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.