No i mamy ostateczną porę do wypieków Świątecznych. Ostatnie dni na inspiracje i podboje :) U mnie znane od pokoleń KRUCHE CIASTKA Z DZIURKĄ I MARMOLADĄ. Bardzo szybko i łatwo się je robi (jeszcze szybciej zjada) :)
SKŁADNIKI
300 g mąki pszennej
200 g masła lub margaryny (temp pokojowa)
100 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki śmietany
szczypta soli
cukier waniliowy
+ marmolada o dowolnym smaku i cukier puder do posypania
200 g masła lub margaryny (temp pokojowa)
100 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki śmietany
szczypta soli
cukier waniliowy
+ marmolada o dowolnym smaku i cukier puder do posypania
1/ Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
2/ Stolnicę posypać mąką. Rozwałkować ciasto i wycinać dowolny kształt
ciastek ( szklanką lub foremką) W co drugim zrobić dziurkę o dowolnym
kształcie. Piec ok 10-15 min. 3/ Po ostygnięciu pełne ciasteczka smarować marmoladą a z dziurką przykrywać je. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Smacznego!:)
smakowite, lubię takie przekładane ciasteczka
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno bardzo podobne:)
OdpowiedzUsuńZawsze uważałam, że te ciasteczka prezentują się pięknie. :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne! :) Też się do nich przymierzam od pewnego czasu, ale przed świętami już chyba nie dam rady...przede wszystkim zjeść, bo upiec to może jeszcze bym zdążyła :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa takie ciastka z dziurką robię z dodatkiem marchwi: 3 szklanki mąki, 1 masło, 2 szklanki startej drobno marchwi, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Nie daję cukru do ciasta - wolę posypać cukrem pudrem po upieczeniu. :)
OdpowiedzUsuń