niedziela, 23 grudnia 2012

BAKALIOWY MAZUREK W WAFLU

Popisowe ciasto mojej siostry. Robi je na każde Święta, zarówno Bożego Narodzenia , jak i Wielkiej Nocy. Zaraziła tym przepisem całą rodzinę, bo każdy kocha te wafelki. Nawet mój brat zaczął je robić samodzielnie u siebie w domu :) Brawo braciszku! :)
SKŁADNIKI
1 kostka masła lub margaryny 250g
2 szklanki mleka w proszku1 1/2 szklanki cukru
2-3 łyżki ciemnego kakao
1/2 szklanki mleka
opakowanie wafli
 
+ szklanka miksu bakali (suszone śliwki, rodzynki, wiórka kokosowe) 

1/ Dwa płaty wafli odłożyć na wierzch i spód mazurka. A  jeden płat lub dwa pokruszyć na kawałeczki. (pozostałe można schrupać) :))

2/ Cukier, masło i mleko - zagotować. Dodać mleko, kakao i mleko w proszku. Trzeba stale mieszać by nie powstały grudki a masa stała się jednolita. Do gotowej masy dodać bakalie i pokruszone wafle. Taką gorącą masę rozprowadzić na jednym płacie wafla a drugim przyłożyć. Wafle owinąć w folię aluminiową lub spożywczą (ja wykorzystuje opakowanie po waflach) i odłożyć w chłodne miejsce na parę godzin, porządnie czymś dociskając, np; można postawić garnek z wodą. 
 Smacznego!:) 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.