0,5 - 0,6 kg mąki pszennej (jeżeli ciasto jest bardzo rzadkie, dodać więcej)
2 jajka
pół szklanki cukru
2 jajka
pół szklanki cukru
1 łyżka masła (płynnego)
50g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka (nie może być gorące)
szczypta soli
cukier waniliowy
50g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka (nie może być gorące)
szczypta soli
cukier waniliowy
NADZIENIE
2 jabłka
cynamon(dowolnie)
konfitura z aronii
1 łyżka cukru
jajko do posmarowania
1/ Drożdże (najlepiej jak mają temperaturę pokojową) rozetrzeć z łyżka
cukru i łyżką mąki, dodać do mleka, dobrze wymieszać i pozostawić do
wyrośnięcia.
Masło roztopić, wystudzić. Jajka ubić z cukrem.
2/ Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, masło, rozczyn z mlekiem i
jajka z cukrem. Wyrobić gładkie ciasto aż zacznie odstawać od ręki.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ok
godziny.
3/ Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z cukrem, cynamonem i konfiturą. (ja dałam 2 łyżki) domowa konfitura z aronii
4/ Gdy ciasto wyrośnie, odrywać niewielkie kawałeczki, rozciągnąć w dłoni na placka i łyżeczką nakładać trochę nadzienia. Skleić porządnie boki, uformować dowolny kształt drożdżówki i kłaść (w dość dużych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić chwilę do ponownego wyrośnięcia.
5/ Wyrośnięte drożdżówki smarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 15-20 min na
złoty kolor. Po upieczeniu, wystudzić na kratce.
Smacznego!:)
Mmm...ale dużo nadzienia, dokładnie tak, jak lubię :) Super przekąska na drugie śniadanie na uczelni, taki powiew jesieni :)
OdpowiedzUsuńI ja lubię dużo nadzienia, wtedy jest co przekąsić i nie jest taka bułka sucha :)
UsuńPozdrawiam.