Pierwszy raz wykorzystałam gotowe ciasto drożdżowe. Dobry i niezawodny sposób na zjedzenie parówek. Szybko i smacznie. Dodatki można wrzucać wg własnego uznania. Moje są z zielonymi oliwkami. Można podawać z ketchupem lub ulubionym jakimś sosem. Do środka można również dodać plastry sera żółtego.
SKŁADNIKI
Na 14 sztuk;
2 opakowania gotowego ciasta drożdżowego
kilka oliwek zielonych lub czarnych
14 parówek
jajko do smarowania
zioła prowansalskie, kminek lub słodka papryka w proszku do posypania
- 1/Gotowe ciasto rozwałkować i pociąć na jednakowe pasy. Z jednego wychodzi 7 paków (szer.4-3cm). Oliwki posiekać, odcisną wodę, parówki obrać z osłonek.
- 2/Na każdy pasek kłaść oliwki i owijać tym parówkę.
- 3/ Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarować rozmąconym jajkiem i posypać ulubionymi ziołami lub przyprawami. Piec ok 15-20 min w temp 200 stopni. Podawać z ketchupem.
- Smacznego!:)
Oooo, ostatnio w Lidlu widziałam właśnie gotowe ciasto drożdżowe ale nie wiedziałam jak się będzie miało do takiego domowego i nie wrzuciłam go do koszyka. Ale Twój pomysł bardzo mi się spodobał W sam raz szybka przekąska np. na wieczór filmowy :) pozdrawiam :)))))
OdpowiedzUsuńoooo dobrze to podsumowałaś :)) w sam raz na filmowy wieczór :) polecam! :)
UsuńO, jaki fajny pomysł. :) I efektownie wygląda!
OdpowiedzUsuń:) dzięki i proponuję wypróbować :) robi się to chwilę a jest co pojeść. W sumie to nawet fajna przekąska na Kinder bal :)
UsuńDzięki za inspirację, nie miałam pojęcia o gotowym cieście drożdżowym, może któregoś dnia wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńKacha