środa, 31 października 2012

CIASTO ORZECHOWO-JABŁKOWE

Jestem, ale nie wiem na jak długo, zobaczymy :) Póki co dziś przychodzę do was z ciastem a'la zimowo- świątecznym. Próbujcie, bo warto takie zrobić. Szybko się robi, jest tanie, łatwe i zawsze się udaje, bo w końcu to nie biszkopt :)))
SKŁADNIKI
CIASTO
4-5 jajek
1 margaryna (250g)
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3-4 jabłka (zależy od wielkości)
3-4 łyżki rumu lub innego alkoholu
1 łyżeczka cynamonu
2-4 łyżki kakao gorzkiego
2 garście orzechów włoskich (mogą być pomieszane z laskowymi)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody



POLEWA

3 łyżki margaryny
3 łyżki mleka (ewentualnie wody)
pół szklanki cukru
1-2 łyżki kakao

1/  Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać rum, wymieszać. Orzechy pokroić bardzo drobno lub zmielić.

 2/ Jajka zmiksować z cukrem, aż zrobi się biała, gęsta masa. dodać kakao, cynamon, jedną szklankę mąki, margarynę i drugą szklankę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. (ciasto będzie bardzo gęste). Na koniec dodać orzechy (zostawić trochę na posypanie wierzchu) i jabłka. Wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 45 min.
 
3/ Składniki na polewę rozpuścić w garnku. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i nadal ciągle miesząc chwilę gotować na małym ogniu. Po paru minutach polewa zacznie gęstnieć. Gorącą polewać ciasto i posypać odłożonymi orzechami.
Smacznego!:)


7 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda ten murzynek :)

    Ten przepis jest podobny do jednego ze znanych mi przepisów na babkę. Tylko zamiast drugiej szklanki mąki dodaje się 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej.

    Jaka jest różnica między proszkiem do pieczenia a sodą? Serio pytam, bo zawsze daję tylko proszek. Co zyskuje ciasto np. jak się da pół na pół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soda ponoć bardziej spulchnia. To ciasto jest bardzo ciężkie prze kakao i soda powoduje pęcherze powietrza, dzięki którym lepiej się piecze i nie wychodzi zakalec. Moja babcia np do ciasta W-Z dawała tylko sodę zamiast proszku i było, bardzo pęcherzykowate :) fajne :)

      Usuń
  2. Robiłam kiedyś coś podobnego - pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepraszam ale w opisie wykonania zapomniala pani dodaj jablek !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba wszystko dodałam, bo nie widzę bym coś pominęła :)

      Usuń
  4. Kilka kropel olejku rumowego lub można pominąć całkowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.