Jestem, ale nie wiem na jak długo, zobaczymy :) Póki co dziś przychodzę do was z ciastem a'la zimowo- świątecznym. Próbujcie, bo warto takie zrobić. Szybko się robi, jest tanie, łatwe i zawsze się udaje, bo w końcu to nie biszkopt :)))
SKŁADNIKI
CIASTO
4-5 jajek
1 margaryna (250g)
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3-4 jabłka (zależy od wielkości)
3-4 łyżki rumu lub innego alkoholu
1 łyżeczka cynamonu
2-4 łyżki kakao gorzkiego
2 garście orzechów włoskich (mogą być pomieszane z laskowymi)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
POLEWA
3 łyżki margaryny
3 łyżki mleka (ewentualnie wody)
pół szklanki cukru
1-2 łyżki kakao
4-5 jajek
1 margaryna (250g)
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3-4 jabłka (zależy od wielkości)
3-4 łyżki rumu lub innego alkoholu
1 łyżeczka cynamonu
2-4 łyżki kakao gorzkiego
2 garście orzechów włoskich (mogą być pomieszane z laskowymi)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
POLEWA
3 łyżki margaryny
3 łyżki mleka (ewentualnie wody)
pół szklanki cukru
1-2 łyżki kakao
1/ Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrać, pokroić w
kostkę, dodać rum, wymieszać. Orzechy pokroić bardzo drobno lub zmielić.
2/ Jajka zmiksować z cukrem, aż zrobi się biała, gęsta masa. dodać kakao,
cynamon, jedną szklankę mąki, margarynę i drugą szklankę mąki wymieszaną
z proszkiem do pieczenia i sodą. (ciasto będzie bardzo gęste). Na
koniec dodać orzechy (zostawić trochę na posypanie wierzchu) i jabłka.
Wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 45
min.
3/ Składniki na polewę rozpuścić w garnku. Ciągle mieszając doprowadzić do
wrzenia i nadal ciągle miesząc chwilę gotować na małym ogniu. Po paru
minutach polewa zacznie gęstnieć. Gorącą polewać ciasto i posypać
odłożonymi orzechami.
Smacznego!:)
Bardzo apetycznie wygląda ten murzynek :)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest podobny do jednego ze znanych mi przepisów na babkę. Tylko zamiast drugiej szklanki mąki dodaje się 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej.
Jaka jest różnica między proszkiem do pieczenia a sodą? Serio pytam, bo zawsze daję tylko proszek. Co zyskuje ciasto np. jak się da pół na pół?
Soda ponoć bardziej spulchnia. To ciasto jest bardzo ciężkie prze kakao i soda powoduje pęcherze powietrza, dzięki którym lepiej się piecze i nie wychodzi zakalec. Moja babcia np do ciasta W-Z dawała tylko sodę zamiast proszku i było, bardzo pęcherzykowate :) fajne :)
UsuńRobiłam kiedyś coś podobnego - pychotka :)
OdpowiedzUsuńprzepraszam ale w opisie wykonania zapomniala pani dodaj jablek !!!!
OdpowiedzUsuńChyba wszystko dodałam, bo nie widzę bym coś pominęła :)
UsuńCo można dać zamiast rumu?
OdpowiedzUsuńKilka kropel olejku rumowego lub można pominąć całkowicie :)
OdpowiedzUsuń