wtorek, 18 września 2012

ZUPA-KREM Z DYNI

Nie byłabym sobą gdybym w sezonie dyniowym nie zrobiła zupy-kremu z dyni :) tym bardziej, że po kremie z cukinii, właśnie dyniowy uwielbiam. A jak dynia, to i jesień,szkoda. Chociaż jesień też ma swoje plusy, trzeba je tylko dostrzec :) 

SKŁADNIKI
1 dynia (średniej wielkości)
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
2-3 nie duże ziemniaki
1 mała cebula
kostka bulionowa
2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
szczypta imbiru
sól
pieprz
3 łyżki śmietany

+ grzanki

1/ Dynię przecinamy na pół, wydrążamy ziarnka i obieramy. A następnie kroimy w kostkę.
2/ Ziemniaki, marchew obrać, pokroić w kostkę, dodać do dyni. Pietruszkę obrać, przekroić na pół i również wrzucić do garnka. Cebulę posiekać i dodać wraz ze szczypta imbiru do warzyw. Całość zalać wodą , tak by ledwo skrywała warzywa, dodać kostkę bulionową, pieprz i gotować do miękkości warzyw. 
3/ Gdy  warzywa będą miękkie, rozpuścić w nich serek topiony.Całość zmiksować lub przepuścić przez sito na gładki krem.
4/ Na koniec zabielić śmietaną, robiąc esy-floresy na każdej porcji zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami, tostami lub groszkiem ptysiowym. Udekorować pestkami dyni lub siekaną natką pietruszki. 
Smacznego!:)

18 komentarzy:

  1. zupa cudowna, ja od siebie dodałam łyżeczkę curry. Pyszna , aromatyczna. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ,że smakowała :) a dodanie curry, no no faktycznie fajne. To ja następnym razem również zrobię sobie tą zupę z dodatkiem curry :)
      Pozdrawiam! :)

      Usuń
    2. Ja też dodałam łyżeczkę curry - i rewelacja!!! oprócz tego dodałam pół łyżeczki imbiru - w połączeniu z curry naprawdę dobre.

      Usuń
    3. Uwielbiam imbir :) chętnie wykorzystam Wasze połączenia :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Ja nie pamiętam smaku kremu z dyni z dzieciństwa. Jeśli jednak chciałbym go pamiętać, to ten jest wręcz doskonały!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa pyszna, łatwa do zrobienia i bardzo tania, właśnie zjadłam jeden garnek i lecę po składniki na nastepny gar:)dziękuje za dodanie tego przepisu, PYCHA!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :) na zdrowie :)
      Pozdrawiam serdecznie i słonecznie :)

      Usuń
    2. pierwszy raz robiłam zupę z dyni i jestem pod wielkim wrażeniem smaku zupy ja od siebie jeszcze dodałam łyżeczkę carry odrobinę kurkumy ząbek czosnku i korzeń pietruszki zastąpiłam natką coś wspaniałego uczta dla podniebienia a największym smakoszem był mój syn 11 miesięczny Staś ;-)pozdrawiamy autorkę zupki mniam mniam Malwina

      Usuń
    3. Skoro synkowi smakowała, to tym bardziej się cieszę i dziękuję Wam za pozdrowienia :)
      Ja również pozdrawiam całą rodzinkę :)

      Usuń
  4. brzmi pysznie, w weekend zabieram się do roboty.
    pozdrawiam!
    ewelina.

    OdpowiedzUsuń
  5. Do mojej kuchni krem z dyni wkroczył zaskakującym debiutem:)Przepis zostanie ze mną zdecydowanie na dłużej.Moja wersja nie zawiera serka topionego ale w zamian na koniec jako walor estetyczny i smakowy dodaję podsmażony wędzony boczek:)
    Dziękuję za inspirację.
    Pozdrawiam
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa znakomita!!!!!
    Zrobiłam dwa razy w ciągu ostatniego miesiąca i przepis poleciłam znajomym ;-)
    Fantastycznie smakuje z curry i imbirem.Ja dodałam po małej łyżeczce obu składników.
    Pozdrawiam Renia

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupa znakomita !!!!
    Ja dodałam curry i imbir a serek śmietankowy zamieniałam na ementaler.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuje Wszystkim za miłe komentarze :)Dzięki takim ludziom jak Wy, aż chce się gotować :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zupka przepyszna :) pierwszy raz ją jadłam i jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  10. zupka przepyszna :) dynia pierwszy raz w moim menu i jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  11. zupka przepyszna :) pierwszy raz ją jadłam i jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.