wtorek, 4 września 2012

TARCIUCH Z GULASZEM

Dla większości jest to babka ziemniaczana, ale u mnie od pokoleń nazywa się to tarciuchem :) Można go zrobić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami (z mięsem, z grzybami, z boczkiem, z wędliną, z pieczarkami itp)Ja dziś zrobiłam ''naturalny'' i podałam z gulaszem, zamiast placków ziemniaczanych, czyli smak bardzo zbliżony do placka po węgiersku. Podałam go z surówką z marchewki i jabłek przepis tutaj oraz z buraczkami marynowanymi klik .
SKŁADNIKI
GULASZ
0,5kg mięsa na gulasz (u mnie wieprzowe)
2 papryki
2 marchewki
4 pomidory (mogą być z puszki)
pół łyżeczki suszonego tymianku
1 duża cebula
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
szczypta chilli w proszku
sól 
pieprz
liść laurowy
czosnek (ok3 ząbki )
ziele angielskie
mąka i śmietana do zagęszczenia

TARCIUCH 
1,2-1,5 kg ziemniaków
0,5 kg gotowanych ziemniaków (najlepiej poprzedniego dnia)
1-2 jajko
2 łyżki mąki pszennej
duża cebula lub dwie małe
sól
pieprz
szczypta tymianku i majeranku (ewentualnie przyprawa do ziemniaków)


1/ Mięso oczyścić, pokroić w drobną kostkę, oprószyć mąką i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do garnka, podlać trochę wody, dodać sól, pieprz, przyprawy, marchewkę pokrojoną w talarki i gotować do miękkości.

2/ Paprykę pokroić w kostkę, cebulę również w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i przełożyć pokrojone do papryki i cebuli.Dodać koncentrat pomidorowy i dusić wszystko aż warzywa będą miękkie, a następnie przełożyć do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, chilli, czosnkiem przeciśniętym przez praskę.



3/ Całość jeszcze chwilę podgotować. Na koniec zaprawić odrobiną mąki i śmietany, tak by powstał gęstawy sos. 

4/ Ziemniaki, myjemy, obieramy i ścieramy na tartce razem z cebulą, tak jak na placki ziemniaczane ( ja zrobiłam to sokowirówką-soku nie odlewać!!! ) Dodać gotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki.

5/ Do masy ziemniaczanej dodać resztę składników, porządnie wymieszać do uzyskania jednolitej papy.

6/ Dużą blachę (40x26x2,5) nasmarować porządnie smalcem i przełożyć masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok godziny w temperaturze ok 200 stopni. Aż tarciuch nabierze złotego koloru. Pod koniec pieczenia warto posmarować wierzch smalcem, bo wtedy ładnie się zarumieni.

7/ Gotowego tarciucha,podzielić na porcje, polać gulaszem i podawać z dowolnymi surówkami.
Tarciuch znakomicie smakuje odgrzewany, czyli np na drugi dzień. Ładnie się wtedy dzieli i można go podsmażyć na patelni z odrobiną oleju i podać również w dowolny sposób :)

Smacznego!:)



2 komentarze:

  1. JEJKU jak to pysznie wygląda,posliniłam sobie klawiature,juz lata nie jadłam takiej baby ziemniaczanej,a zawsze ją uwielbiałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olciu, i ja dziś się najadłam za wszystkie czasy. Kocham takie jedzenie i dziś już pękam w szwach :)))Ale i tak grzechu warte takie żarcie :) Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.