Ten przepis mam od siostry i pamiętam jak gotowała tą zupę pierwszy raz i sama siebie zachwalała, a ja z córką tylko patrzyłyśmy na siebie z pod oka, bo nie wyobrażalne dla nas było zachwycać się zupą ze zwykłej cebuli, gdzie głównym składem tej zupy była prawie sama cebula...pomyślałam sobie wtedy,że to musi być ohydna mikstura, jak syrop na kaszel :)..ale automatycznie zmieniłam zdanie gdy tylko jej spróbowałam, wspaniały delikatny smak i aromat a w połączeniu z grzankami była niesamowita. Widziałam jak moja Oliwka jadła ją ze smakiem a na koniec poprosiła o dokładkę :)Od tamtej pory życzy sobie od czasu do czasu takiej zupy w domu, zatem proszę bardzo...SMACZNEGO! :)
SKŁADNIKI
udko z kurczaka
1,5kg cebuli
włoszczyzna bez kapusty
ziele angielskie
listek laurowy
serek topiony śmietankowy
grzanki lub groszek ptysiowy
szczypta koperku
pieprz
sól
masło do smażenia
1,5kg cebuli
włoszczyzna bez kapusty
ziele angielskie
listek laurowy
serek topiony śmietankowy
grzanki lub groszek ptysiowy
szczypta koperku
pieprz
sól
masło do smażenia
1/Z udka, włoszczyzny i przypraw ugotować wywar rosołowy. Cebulę, obrać i pokroić w pióra.
2/Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle z odrobiną soli.
3/Z gotowego rosołu wyjąć mięso,ziele i listek. Mięso podrobić i wrzucić do rosołu oraz zeszkloną cebulę. Chwilkę podgotować.
4/Gdy cebula będzie już całkiem miękka, dodać topiony serek. Całość zmiksować blenderem na krem lub przetrzeć przez sito. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypać koperkiem do dekoracji.
Smacznego!:)
Uwielbiam zupę cebulową :) Piękna zupa! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńna ile litrów wody robisz rosół?
OdpowiedzUsuńNigdy nie mierzę litrów wody do zup, zawsze robię na wyczucie ,ale celowo zaraz sprawdzę ile ten mój garnek ma litrów by Ci odpowiedzieć :)
Usuńok 2,5 litra ma pojemność garnek, aj miałam niepełny rosołu.
a ja miałam * niepełny...
OdpowiedzUsuńPyszna ta zupka. Już raz ją robiłam z Twojego przepisu i znowu mnie naszła ochota więc idę kroić cebulkę :)
OdpowiedzUsuńCieszę, że smakuje :)
Usuń