Nie wiem czemu ,ale zauważyłam, że zimowe zupy robię w lecie, na dodatek w upały :) Taką zupę jadłam kiedyś na przyjęciu u koleżanki w mroźny wieczór przy kominku, wspaniały smak,aromat i zapach. Teraz sama chętnie taką gotuję i jak widać nawet w lecie gdzie na dworze jest 30 stopni na plusie :) No ale wygodniejsze latem jest to, iż składniki do tej zupy są świeże i polskie,bo akurat na nie sezon.
pół kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
2 udka z kurczaka
po jednej papryce- czerwonej,żółtej i zielonej
4 pomidory (dość spore) ewentualnie pomidory w puszce
puszka kukurydzy
2 marchewki
puszka czerwonej fasoli
kilka pieczarek (można pominąć)
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
szczypta chilli w proszku
sól
pieprz
łyżka słodkiej papryki w proszku
3 łyżki przecieru pomidorowego
przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamis
1/ Z udek i marchewki zrobić tradycyjny wywar rosołowy. Po ugotowaniu wyjąc mięso i oddzielić od kości a marchewki pokroić w talarki. Wrzucić do wywaru. Cebulę posiekać i podsmażyć z pokrojonymi pieczarkami.
2/ Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, paprykę również w kostkę. Lekko posolić i dusić do miękkości. Dodać do smażonych pieczarek. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy i wszystkie te składniki dodać do wywaru.
3/ Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć mielone mięso i wycisnąć czosnek, dodać przecier pomidorowy,odrobinę soli,pieprz do smaku,chilli i słodką paprykę. Gdy mięso będzie już usmażone również dodać do wywaru. Całość podlać jeszcze odrobiną wody(jeżeli jest taka konieczność) i chwilę dusić na wolnym ogniu przez ok 10 min. Doprawić przyprawami do smaku.
Smacznego!:)
Zupę można podprawić mąką kukurydzianą, ale i tak jest wystarczająco gęsta i pożywna. Dodatkowo można dodać filet z kurczaka pokrojony w drobną kostkę i usmażony w przyprawie meksykańskiej.
Oj ale bym taką miskę zupy zjadła :) ciekawe jak sprawdzi się w wersji zmiksowanej na krem? :)
OdpowiedzUsuńW brzuchu w wersji zmiksowanej sprawdza się znakomicie :))
Usuń