środa, 8 sierpnia 2012

PIZZA TRADYCYJNA

Chyba nie ma takich,co nie lubią pizzy:) już nawet bobaski chętnie po nią sięgają. Ja uwielbiam pizze domowe, robione na swój sposób, z odpowiednią ilością ziół i pięknym zapachem w całym domu. Pizze się szybko robi,kwestią czasu jest tylko godzinne czekanie na ''wzrost'' ciasta, ale w tym czasie siekam składniki,które chcę na niej położyć, więc zanim się obejrzę, to godzinka moment ucieka. Ważne też jest by ciasto pozostawione do wyrośnięcia stało w ciepłym miejscu, wtedy nasze placki będą bardzo puszyste :)

SKŁADNIKI
CIASTO
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
1 kg mąki

SOS NA SPÓD 
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
odrobina ketchupu 
sól
pieprz
zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy


1/ Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia.
2/ Wrośnięte ciasto podzielić na 3 części (mogą być 2)i pięścią ugnieść placki (wielkość dowolna) Na wysmarowaną tłuszczem blachę układać placki.
3/ Wrośnięte ciasto podzielić na 3 części (mogą być 2)i pięścią ugnieść placki (wielkość dowolna) Na wysmarowaną tłuszczem blachę układać placki.
4/ Na środku każdego placka wyłożyć kolejno składniki - sos-plus dowolne składniki, wg uznania. U mnie sos,pieczarki,szynka,papryka,pomidor i tarty żółty ser. Piec ok 20-30 min w temp. 180 stopni.
Smacznego!:)

1 komentarz:

  1. o dziwo znajdą się tacy co nie lubią;) u mnie w domu aż dwa takie osobniki są;) ale ja osobiście uwielbiam domową pizzę;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.