Sezon na maliny w pełni, więc trzeba pomyśleć by zachować ich smak i zapach na cały rok. Dobrze, że mam maliny w zasięgu ręki na działce :) Zrobiłam więc parę słoiczków malinek w syropie (bardzo słodkim)można nim później słodzić herbatkę a malinki wrzucić do dekoracji. Taki słoiczek zamkniętych malin jest też dobrą sprawą na prezent w zimowe dni dla naszej rodziny lub znajomych, zwłaszcza gdy złapie ich przeziębienie. Miły i zdrowy gest :) Ale przyznam się szczerze, że jeden słoiczek już zjadłam,bo nie mogłam się oprzeć i był przepyszny :)
SKŁADNIKI
ok kg malin
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
1/ Maliny przebrać, oczyścić (ja nigdy nie płuczę, ponieważ maliny są bardzo delikatne.
2/ Napełnić małe słoiczki np. po koncentratach pomidorowych naszymi malinami.
3/ Cukier z wodą zagotować i zalewać malinki, zostawiając odrobinę miejsca na sok, który maliny puszczą podczas pasteryzacji. Zamknąć słoiczki.Pasteryzować ok 15 min.
Smacznego!:)
Super przepis i nawet takie same słoiczki z nakrętkami kupiłam :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuń