To była wspaniała wyżerka :) Co prawda fast foody nie są uważane za zdrowe, ale moje jedzonko jest pełne warzyw :) Nie wiem czy to dobre usprawiedliwienie..no ale czasami warto napchać się bombą kaloryczną, bo to poprawia humorek większości z nas. Jedzenie to najwspanialsze chwile naszego życia :)))
Te chlebki robiłam pierwszy raz i na przyszłość już wiem, iż ciasto musi być dobrze wyrośnięte by swobodnie można było zrobić kieszeń na farsz. Aczkolwiek wyszły bardzo dobre.
Nadzienie jest z przewagą cukinii, bo jakby nie było,sezon w pełni :)
SKŁADNIKICIASTO
2 szklanki mąki
40g drożdży
1,5 łyżki oleju
szczypta soli
220ml letniej wody
FARSZ
1 cukinia
1 ogórek świeży
3 korniszony
1 cebula
2 pomidory
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta tymianku
sól
pieprz
SOS CZOSNKOWY
2 łyżki śmietany
2-3 łyżki majonezu
1-2 ząbki czosnku (przeciśniętego)
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki siekanego koperku
1/Do misy wlać 220ml letniej wody i rozpuścić w niej drożdże, dodać połowę mąki, sól i olej. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać drugą połowę mąki i wyrabiać tak długo, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Odstawić do wyrośnięcia na 60 min.
2/Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałek i podzielić na 5 części. Chlebki przed upieczeniem muszą być dobrze wyrośnięte by swobodnie można było zrobić kieszonki.
3/Każdy placek uformować na blasze i ponownie odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie placki lekko spłaszczamy i znów odstawiamy na kolejne 15-20 min. Piec ok 8-10 min w temp. 220stopni. Po upieczeniu odcinamy brzeg placka i ostrym nożem robimy kieszeń na dowolny farsz. U mnie z cukinii.
4/Cukinię umyć, obrać i pokroić w kostkę,oprószyć solą, odstawić na parę minut by puściła sok. Sok odlać. Cebulę pokroić w kosteczkę i dusić na patelni razem z cukinią do miękkości, dodać szczyptę tymianku, gałki muszkatołowej, pieprzu i soli. Wystudzić.
5/Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, korniszony w kostkę a ogórka w talarki. Wszystko wymieszać, dodać cukinię. Gotowe chlebki napełniać farszem i polewać sosem czosnkowym.
MOJE RADY
Chlebki doskonale pasują do różnego rodzaju farszu zarówno mięsnego jak i warzywnego. Są również doskonałym dodatkiem do sałatek zamiast pieczywa, należy wówczas robić małe kółeczka bez kieszonek.
SMACZNEGO!:)
coś jak kebab po polsku xd fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńOj, ten przepis też sobie zaraz dodam do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła... ;D
Iga chlebki są super, tylko ja za mocno je zgniotłam i ciężko mi było nóż w nie wsadzić :)
Usuń