czwartek, 19 lipca 2012

OGÓRKI Z CZOSNKIEM I CHILLI

SKŁADNIKI
5 kg ogórków
3 łyżki soli
2 główki czosnku
24 łyżki oleju
1kg cukru
pół litra octu
1 łyżka chilli w proszku
 1/ Ogórki umyć, pokroić w plasterki. Dodać sól, przeciśnięty czosnek i odstawić na minimum 3 godziny. Odcisnąć zebrany sok.

2/ Olej, cukier, ocet i chilli zagotować. Do zalewy dodać odciśnięte ogórki. Zagotować. Gorące przekładać do słoików i odwracać do góry dnem.

Smacznego!:)

4 komentarze:

  1. Zalałem się śliną na samą myśl :D Kocham takie sałatki ogórkowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie wypróbuj ten przepis.U mnie znikają zawsze jako pierwsze i w połowie zimy już za nimi tęsknię :)

      Usuń
    2. Fajny przepis, ale u mnie nikt nie lubi chilli, więc tak się zastanawiam, czym by w tym przepisie można to chilli zastąpić...? A może po prostu nie dać chilli, za to dać więcej czosnku i koper?
      Kurczę, naprawdę brakuje mi już nowych pomysłów na przetwory z ogórków. Ale na 100 procent zrobię co najmniej kilkanaście słoików wg Twojego przepisu z kurkumą :)

      Usuń
    3. Cieszę się Iguś i zapewniam, iż nie pożałujesz :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.