sobota, 7 lipca 2012

OGÓRKI KONSERWOWE

SKŁADNIKI
2 kg ogórków
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
5 szklanek wody
ząbki czosnku
baldachimy kopru
liście chrzanu
ziele angielskie
liście laurowe
gorczyca

1/Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoikach. Do każdego słoika władamy według uznania koper,ząbki czosnku,liście,ziele,gorczycę i kawałki liścia chrzanu.

2/Z octu,cukru,soli,wody gotujemy zalewę i gorącą zalewamy napełnione słoiki. Pasteryzować kilka minut, aż ogórki zmienią kolor. Wyciągać i odwracać do góry dnem.

1 komentarz:

  1. Ja daję jeszcze do słoików ziarna pieprzu i kawałki/plastry marchewki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.